Bilişim Suçları ve Bilişim Hukuku

Bilişim hukuku ve bilişim suçları müstehcenlik müstehcen
Okuma Süresi: 2 Dakika

Makalemizde Bilişim Suçları ve Bilişim Hukuku konusunu inceleyeceğiz.

Bilişim hukuku, bir önceki yazıda da bahsedildiği gibi, bilişim teknolojilerinin gelişmesi sonucu ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkların, hukuka uygun ve adil çözülmesi için ihtiyaç olan bir hukuk dalıdır. Günümüzde suçlar fizikinin yanında sanal ortamda da işlenmekte ve genel olarak fiziki suçlarla insanlar üzerinde aynı etkilere sebep olmaktadırlar. Bu sebeple bilişim hukukuna ihtiyaç doğmuş olup, bilişim hukukunun da temel hukuki düzenlemesi bilişim suçlarıdır. ( bilişim hukuku dergisi  )

Bilişim suçları, asıl olarak Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş, kişilerin hareketlerinin suç doğurmasını sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bilişim suçlarının işlenme oranları da zaman geçtikçe artmakta, farkındalığı da toplum nezdinde günden güne artmaktadır. ( bilişim suçları, bilişim hukuku, bilişim hukuku dergisi )

         Bilişim Suçları Mevzuatı

Bilişim suçları, 5237 sayılı TCK’nın 243 ile 245. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu bölümün başlığı ise “ Bilişim alanında işlenen suçlar” dır.

Bilişim suçları, bu maddeler haricinde de, dolaylı bilişim suçları olarak adlandırılabilecek şekilde de işlenebilecektir. Bu kapsamda, örnek olarak “hırsızlık” suçunun bilişim sistemleri vasıtasıyla işlenmesi, “hakaret” suçunun sosyal medya üzerinden işlenmesi de dolaylı bilişim suçları kapsamına girecektir. Bu sebeple, hukukçu kişilerin, avukatların bilişim sistemlerini öğrenmeleri, bilişim hukukuna hakim olmaları büyük önem arz etmektedir. Ayrıca hakim ve savcıların da öğrenmeleri elzemdir, zira karar verici olarak adaletsiz kararların önüne geçilmelidir.

         Sonuç

1991’de Berners Lee tarafından internetin icadı sonrası, en başta ordularda kullanılan, daha sonra ise büyük şirketler ve son olarak özel kişilerde kullanılan bu teknoloji, son hızıyla gelişmeye devam etmektedir.

Özellikle 2008’de “Satoshi Nakamoto’nun” “ Bitcoin” ve arkasında yatan teknoloji blokzincir (blockchain) hakkındaki makalesi, internete yakın şekilde bir teknolojik gelişme sayılmakta olması, Dünyanın nereye gittiği, gidebileceği konusunda bize fikirler vermektedir.

Tüm bunların yanında, bilindiği gibi yapay zeka teknolojisi de yüksek hızda gelişmekte, ordularda kullanılabilir hale gelmektedir. Bu gelişmeler de bu gelişmeleri takip etmenin ve hatta önüne geçebilmenin önemini ortaya koymaktadır.

Av. Ali ERŞİN’in tüm yazılarını bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Hukuk ve Bilişim Dergisi’nin Yeni Sayısını okumak için bağlantıya tıklayınız.