Çin’de Kripto Paralar Neden Yasaklandı?

Okuma Süresi: 2 Dakika

Kripto Paralar Çin’de Neden Yasaktır?

Çin ve Kripto Paralar

24 Eylül 2021’de Çin Merkez Bankası’ndan gelen bir açıklamayla ülkedeki tüm kripto para ticareti ve alım satım faaliyetlerini yasa dışı kabul ettiğini ilan etti.[1] Esasında bu kripto para haberlerini takip edenler için sürpriz olmadı.

2019 yılından beri Çin’de kripto paralar hususunda halihazırda bir kısıtlama mevcuttu. Sadece yabancılık unsuru taşıyan para birimleri üzerinden internet üzerinden yapılacak işlemler için bir serbesti tanınıyordu; fakat bu açıklama ile “hukuki anlamla” bir yasadışılık ilanıyla bunun yaptırımlara tabi olacağını bildirmiştir.

Artık Çin’de kripto para ticaretinin ve alım satımının bir suç olarak değerlendirileceğini söyleyebiliriz.

Çin ve Kripto Madencilik

Yine 2021 yılının Temmuz ayında Çin’in Sichuan eyaletinde kripto para madenciliğini yasaklanmıştı. [2]Hem ucuz elektrik masrafı hem de ucuz bilgisayar cihazları nedeniyle “mining”te en üst sıralarda yer alan Çin’in,  önceden uygulanan birtakım yasaklarla bu yasadışılık ilanının ayak sesleri olduğunu kripto parayla ilgilenenler tarafından tahmin edilebilirdi.

Kripto Paralar ve Yasaklamalar

Aslında şu sormak gerek : Bir devlet neden kripto parayı yasaklar veya yasadışı ilan eder?

Bunun cevabını kripto paranın ortaya çıkış amacı verecektir. Kripto paranın ortaya çıkışı kanaatimce bir başkaldırıdır. Kripto para esasında devletlerin egemenliklerinin bir göstergesi olan “ulusal para birimi” ne karşı bir duruştur. Devletler egemenliklerini merkezi para birimiyle bir nevi ispat ederken, kripto paralar merkeziyetsiz bir yapıyla fiziki olarak elle tutulmayan bir biçimde uluslararası kripto para borsalarında alış-satış yapabilmektedir.

Kripto para, siyasal bir otorite tarafından üretilmeyen ya da basılmamış dokunulmaz bir dijital paradır. Devletlerin dolayısıyla merkez bankalarının otoritelerini sarsma imkanı bulunmaktadır. Bazı ülkeler kati bir şekilde bunu yasaklarken bazıları ise kripto paralara ilişkin yasal düzenlemeler getirmiştir.Kripto paraların anonim ve asi yaradılışı aslında bütün ülkelerin mücadele ettiği yasadışı faaliyetleri gözden kaçırma ihtimalini doğurmaktadır.[3]

Çin’in yasaklarının kripto para piyasasında devam edip etmeyeceği konusunda birçok farklı görüş vardır. Ayrıca bu yasakların piyasa aracı olarak başka avantajları olacağı kripto para birimlerinde göçle beraber artış olabileceği de söylenmektedir.[4]

Bu konuda ayrıca “Dünya’da Kripto Paralar” yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kaynakça

[1] https://tr.euronews.com/2021/09/24/cin-merkez-bankas-kripto-para-ile-yap-lan-tum-islemleri-yasa-d-s-ilan-etti (Erişim Tarihi: 19.10.2021)

https://www.bbc.com/news/technology-58678907(Erişim Tarihi: 19.10.2021)

[2] https://www.donanimhaber.com/cin-kripto-para-madenciligi-yasaklarina-devam-ediyor–134538(Erişim Tarihi: 19.10.2021)

[3] GÜRBÜZER GÖRMEZ NEVİN İREM : “Yargıtay Kararları Işığında Faturanın İspat Gücü” , 2. Baskı, Ankara, Seçkin Yayıncılık, s. 252

[4] https://tr.investing.com/news/cryptocurrency-news/inin-kripto-para-yasaklar-bitcoinin-guvenligi-icin-olumlu-olabilir-2193852 (Erişim Tarihi: 19.10.2021)