Okuma Süresi: 5 Dakika Dijital Çağda Telif Hakkı ve Müzik Endüstrisi Giriş Dijital çağ, müzik endüstrisini temelinden değiştiren bir dönüşüme tanık olmaktadır. Teknolojinin hızla ilerlemesinin yol açtığı, müziğin üretimi, dağıtımı ve tüketimi konularında köklü değişiklikler, sanatçılar ve müzikseverler için heyecan verici fırsatlar sunarken, aynı zamanda telif hakları konusunda çeşitli…
KategoriFikri Mülkiyet Hukuku
Marka Hukukunda İhtiyati Tedbir Uygulaması
Okuma Süresi: 3 Dakika Marka Hukukunda İhtiyati Tedbir Uygulaması 1. İhtiyati Tedbir Nedir? İhtiyati tedbir, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 389. maddesi ile 399. maddesi arasında yer alan hükümlerinde düzenlenmiş olan bir çeşit geçici hukuki koruma müessesesidir. Tanımında da bahsedildiği üzere geçici bir koruma sağlayan ihtiyati tedbir uygulaması dava…
Marka Korumalarının İstisnaları
Okuma Süresi: 2 Dakika Makalemizde Marka Korumalarının İstisnaları konusunu inceleyeceğiz. Marka Korumalarının İstisnaları Marka Korunması Markanın korunması, Sınai Mülkiyet Kanunu uyarınca markanın tescil edilmesiyle gerçekleşmektedir. Fakat Kanun ve doktrinde belirtilen haller kapsamında markanın tescilsiz olarak korunabilmesi mümkündür. Bu kapsam marka korumasının istisnalarını oluşturmaktadır. Marka Korumasının İstisnaları Markanın korunması için…
Marka Hukukunda Karıştırılma İhtimali
Okuma Süresi: 5 Dakika Marka Hukukunda Karıştırılma İhtimali 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda (SMK); marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini diğer bir işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan şekil, sözcük, kelime, sayı, ses gibi her türlü işaret olarak tanımlamıştır. İşbu madde ile ayırt edici unsurların bulunması halinde her…
Telif Haklarının İhlalinde Cezai Sorumluluk
Okuma Süresi: 2 Dakika Telif Haklarının İhlalinde Cezai Sorumluluk Giriş (Telif Hakları) Telif hakkı, eser sahibinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliği taşıyan bir fikri ürünü meydana getirmesiyle birlikte yine aynı kanun tarafından koruma altına alınmasını sağlayan bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır. Telif hakkı korumasından yararlanmak için…
WIPO v EUIPO: Marka Tescilinde Hangisi Tercih Edilmeli?
Okuma Süresi: 4 Dakika WIPO v EUIPO: Marka Tescilinde Hangisi Tercih Edilmeli? Kısa bir Karşılaştırma WIPO ve EUIPO marka tescil sistemlerinin amaçları, özünde marka haklarının korunmasını sağlamak ve bu korumayı ulusal düzeyden uluslararası düzeye taşıyarak tek bir tescil başvurusu ile hakkın birçok ülkede korunmasını sağlamak; bunu başarmak için de…
Patentlenebilirlik Şartları
Okuma Süresi: 7 Dakika Patentlenebilirlik Şartları 1. Giriş Bilim ve teknoloji her geçen gün hayatımızda daha fazla yer etmekte ve hayatımızı daha fazla etkilemektedir. Bilim ve teknolojide gerçekleşen değişimlerin en önemli sebeplerinden biri mucitler tarafından gerçekleştirilen buluşlardır. Bu kapsamda, bilim ve teknolojinin gelişmesinde harcanan emek hiçbir surette göz ardı…