Okuma Süresi: 5 Dakika Marka Hukukunda Karıştırılma İhtimali 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda (SMK); marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini diğer bir işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan şekil, sözcük, kelime, sayı, ses gibi her türlü işaret olarak tanımlamıştır. İşbu madde ile ayırt edici unsurların bulunması halinde her…
KategoriFikri Mülkiyet Hukuku
Telif Haklarının İhlalinde Cezai Sorumluluk
Okuma Süresi: 2 Dakika Telif Haklarının İhlalinde Cezai Sorumluluk Giriş (Telif Hakları) Telif hakkı, eser sahibinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliği taşıyan bir fikri ürünü meydana getirmesiyle birlikte yine aynı kanun tarafından koruma altına alınmasını sağlayan bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır. Telif hakkı korumasından yararlanmak için…
WIPO v EUIPO: Marka Tescilinde Hangisi Tercih Edilmeli?
Okuma Süresi: 4 Dakika WIPO v EUIPO: Marka Tescilinde Hangisi Tercih Edilmeli? Kısa bir Karşılaştırma WIPO ve EUIPO marka tescil sistemlerinin amaçları, özünde marka haklarının korunmasını sağlamak ve bu korumayı ulusal düzeyden uluslararası düzeye taşıyarak tek bir tescil başvurusu ile hakkın birçok ülkede korunmasını sağlamak; bunu başarmak için de…
Patentlenebilirlik Şartları
Okuma Süresi: 7 Dakika Patentlenebilirlik Şartları 1. Giriş Bilim ve teknoloji her geçen gün hayatımızda daha fazla yer etmekte ve hayatımızı daha fazla etkilemektedir. Bilim ve teknolojide gerçekleşen değişimlerin en önemli sebeplerinden biri mucitler tarafından gerçekleştirilen buluşlardır. Bu kapsamda, bilim ve teknolojinin gelişmesinde harcanan emek hiçbir surette göz ardı…
Filmlerin Telif Hakkı Koruması
Okuma Süresi: 3 Dakika Filmlerin Telif Hakları Bağlamında Korunması Yazımızda filmlerin telif hakları bağlamında korunması incelenecektir. Filmler eser olma şartlarını taşıması halinde Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında sinema eseri sayılacak ve telif korumasından yararlanacaktır. Sinema eserleri FSEK m.5’te düzenlenmiş olup, “Her nevi ilmi, bedii, öğretici ya da teknik…
Yazılımların Telif Hakları Bağlamında Korunması
Okuma Süresi: 4 Dakika Yazılımların Fikri Mülkiyet Hukuku Bağlamında Korunması 1- Fikri Mülkiyet Bir kişiye ait fikir/düşünceye dayanan ve sahibinin muhtevasını taşıyan ürünler üzerindeki haklara fikri mülkiyet hakkı denir. Bu ürünlere FSEK bağlamında aynı zamanda “eser” de denilmektedir. Eseri üreten kişilere ise “eser sahibi” denilmektedir.(Yazılımların Telif Hakları Bağlamında Korunması)…
Yazılımlar ve Hukuki Statüleri
Okuma Süresi: 4 Dakika Yazılımların Hukuki Statüsü Ülkemizde eser üzerindeki haklar 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) çerçevesinde düzenlenmektedir. Bir fikri hakkın ilgili kanun kapsamında düzenlenebilmesi ve hak talep edebilmesi için öncelikle eser niteliğini taşıması gerekmektedir. FSEK 1/B’de tanımı yapılan eser; “sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve…