Freelance ve Remote Çalışma Arasındaki Fark

Okuma Süresi: 2 Dakika

Makalemizde Freelance ve Remote Çalışma Arasındaki Fark konusuna değineceğiz.

Freelance ve Remote Çalışma Arasındaki Fark

Gelişmiş ülkelerde uzun bir süredir geleneksel çalışma modellerinin dışına çıkarak ortaya atılan remote çalışma ve freelancer çalışma modeli, pandemi süreci ile hayatımıza daha çok entegre olmuştur.

Peki remote çalışma ve freelance çalışma modeli nedir?

Remote çalışma modeli’ ilk olarak 1970 yılında ortaya çıkmıştır. 21. yüzyılda ise internetin gelişmesi, teknolojik aletlerin daha donanımlı hale gelmesi ve uygun ortamların sağlanması ile remote çalışma modeli tamamen hayatımızda yer etmiştir. Remote çalışma, kelimenin kökeninden de yola çıkarak uzaktan çalışma anlamına gelmektedir. Geleneksel çalışma biçiminden farklı olarak şirket çalışanlarının ofis dışında kendilerini rahat hissederek işlerini internet ve teknoloji üzerinden yürütmelerine olanak sağlayan bir çalışma modelidir.

Son zamanlarda startup ve girişimcilik faaliyetlerinin artması ile adını daha çok duyuran ‘freelance çalışma modeli’ ofis olmadan, herhangi bir şirkete ve kuruma bağlı kalmadan bağımsız yürütülmektedir.  Freelance çalışma modeli kişilere özgür bir çalışma alanı sunar. Bireyselliğin ön planda tutulduğu bu modelde dönemsel işler veya proje bazlı işler üzerinden çalışmalar yapılmaktadır. Freelance çalışanlar birden fazla müşteri ile çalışma hakkına da sahiptir. 

Dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci ile hayatımızda daha çok yer edinen remote çalışma ve freelancer çalışma modeli aynı gözüksede aslında birbirinden farklı özelliklere sahiptir. 

Remote ve Freelance Çalışma Modelleri Arasındaki Farklar

  • İki modelde birbirine çoğu yönden yakındır ancak remote çalışan kişiler bir şirkete bağlı olarak işlerini yürütürken, freelancer çalışan kişiler işlerini bireysellik çerçevesinde yürütür.
  • Remote çalışma modeli de freelancer çalışma modeli de aynı çatı altında kendi çalışma zamanını oluşturma düşüncesinde buluşur. Freelancer çalışan kendi belirlediği çalışma saatlerine sahipken, remote çalışan iş yeri tarafından sunulan zaman çizelgesine uymaktadır. 
  • Freelancer çalışan kişiler çalışacağı müşterilerini kendi belirler, remote çalışan kişiler ise çalıştıkları firmanın ya da şirketin üyesi olarak hareket ederler. 
  • Remote çalışma modelinde bir departmanın parçası olarak devam eden ve departmana bağlı olarak kararlar alınan yönler vardır. Freelancer çalışma modelinde tamamen bireysellik hakimdir. Kişiye verilen brief ve görevler doğrultusunda kişi tek başına kararlar alarak işini yürütür. 

Yazar: Hatice Zeynep Devran

Hukuk ve Bilişim Dergisinin yeni sayısına buradan ulaşabilirsiniz.