Kripto Para Dolandırıcılığı

Okuma Süresi: 2 Dakika

Makalemizde Kripto Para Dolandırıcılığı konusunu inceleyeceğiz.

Kripto Para Dolandırıcılığı ve Çözüm Yöntemleri Kripto Paraların Hukuki Niteliği

Kripto paralar, Nisan 2021’e kadar ülkemizde herhangi bir hukuki düzenlemeye tabi değildi. 16 Nisan’da Kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasına dair yönetmelik çıkmasının ardından, kripto varlıkların “para” değil, “varlık olarak düzenlendiği görülmektedir. Bu konuda https://www.ozgunhaberler.com/kripto-paralarin-varliklarin-kullanilmamasini-duzenleyen-yonetmelik-makale,386.html makalesini okuyabilirsiniz.

Kripto Para Borsalarının Hukuki Niteliği

Kripto para borsaları, son düzenlemelerde MASAK tarafından belli müşteriyi tanıma kurallarına tabi kılınmış olsa da, henüz ülkemizde lisans zorunluluğu gibi bir hukuki statüye kavuşmamıştır. Yani bankalar gibi bir lisans zorunlulukları bulunmamaktadır.

Bu anlamda kripto para borsaları, klasik bir şirket gibi hukuken sorumlu olacak olup, genellikle anonim şirket şeklinde kurulmaktadırlar. Tüm bu sebeplerle, kullanıcılar kripto para borsalarında işlem yaparken dikkat etmelidirler. Zira borsaya yatırım yaparken güvenilirliklerine özellikle özen göstermeli, araştırma yapmalıdırlar. Yoksa büyük zararlara maruz kalabilirler.

Kripto Para Dolandırıcılık Yöntemleri

Piyasada son yıllarda birçok kripto para dolandırıcılıkları ortaya çıkmaktadır. Bu dolandırıcılıklar genellikle kripto para borsaları nezdinde gerçekleşmektedir.

İlk olarak borsalar, yukarıda bahsettiğimiz şekilde fonları topladıktan sonra, bu varlıkları kullanıcılara geri iade etmeyebilmektedir. İlk dolandırıcılık yöntemi bu şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Bunun yanında, kişilerin kripto para şifrelerinin çalınması da ikinci bir dolandırıcılık şekli olup, kişiler kripto para cüzdan şifrelerini son derece titizlikle korumalıdırlar. Yoksa geri dönülemez şekilde varlıklarını kaybedebilmektedirler.

Üçüncü olarak piyasadaki manipülatif birçok hareket meydana gelmekte olup, bu hareketler borsalar veya kripto paraların çoğunluğuna sahip olan kişiler tarafından kasten yapılabilmektedir. Bu da ayrı bir zarara sebep olmakla birlikte, düzenlemelere tabi olması gereken hususlardandır.

Dördüncü olarak ise borsalar, kripto varlık ile forex ve/veya kaldıraçlı işlem yaptıklarını iddia etmekle, kişilerin paralarını almakta ve geri vermek için ayriyeten bir para talep etmektedirler. Tabi ki bu para talepleri asılsız olmakta ve kişiler paralarını kaptırabilmektedirler. Bu talepleri Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden yapılmaktadır.

Dolandırıcılık Yöntemlerine Karşı Gidilebilecek Hukuki Yollar

Dolandırıcılıklara karşı gidilebilecek hukuki yol, kripto para borsalarının bankalar gibi özel bir düzenlemeye tabi olmamaları dolayısı ile genel hukuki yollar olabilmektedir. Burada dolandırıcıların yakalanması birtakım teknik bilgi de gerektirmekte, kripto para/borsa sistem işleyişinin bilinmesi gerekmektedir.

Bu yollar en başka ceza hukuku anlamında, Savcılığa veya emniyete durumu bir kripto para avukatı ile şikayette bulunup, bu soruşturmayı profesyonel olarak takip etmektir.

Bunun yanında tazminat davaları, tüketici uyuşmazlığına girdiği takdirde de tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemelerinde gerekli davaların açılması gerekebilecektir.

Tabi ki en sonda da icra işlemleri yapılmalıdır.