Metaverse Maceram – 2
İlk yazımdan bu yana geçen süre içerisinde Metaverse olarak isimlendirilen, “İçine girilebilir sanal ortam” olarak tanımlanan uygulamaları çokça deneyimleme fırsatım oldu.
Bu incelemeler neticesinde edindiği sonuç;
- Her sanal ortamın farklı uygulamalar olması nedeni ve ortamlar arası geçişlerin olmaması,
- Sahip olunan kripto varlıkların özellikle de NFT’ leri dijital nesneler olarak kullanamıyor olmaması,
- Avatarların seçeneklerin kombinasyonları ile sınırlı sayıda var olması, tamamen kişiye özel olmaması ve en önemlisi meta ortamlar arasında geçişken olmaması,
ve benzeri nedenlerden dolayı henüz MetaVerse ismini alabilecek bir çoklu evrenlerin birleşiminde oluşan bir yapıdan ve bu yapı içerisinde tamamen kişiselleştirilebilir bir avatar olarak var olabilmekten bahsedebilmenin mümkün olmadığı sonucuna ulaştım.
Ortamların geliştiriciler tarafından hazırlanması, karakterlerin bu ortamlarda bir araya gelmesi ve geliştiricinin izin verdiği ölçüde ortam nesneleri üzerinde kontrollerinin olmasının ötesinde, geliştiriciler arasında tıpkı kullanmakta olduğumuz web 2.0 standartları gibi yazılım standartlarının ve http gibi iletişim standartlarının MetaVerse’ in inşaa edilmesi sürecinde gerekli olacağı öngörüsünde bulunmak pek tabi mümkün.
Ancak yeni iletişim ve geliştirme standartlarının çalışabilmesi için mevcut IPv4 standardının ve iletişim şebeke hızlarının da yeterli olmayacağı da çok açık bir gerçek.
Bunu basit bir örnekle, aynı sanal salon içerisindeki 5 kişinin kendi eylemlerinden, ortam nesneleri ile etkileşimlerinden ve kendi sahip oldukları dijital nesneleri kullanımlarından 6’ ncı kişinin eş zamanlı olarak haberdar edilmesi ve 6’ ncı kişinin tepkilerinin de eş zamanlı olarak diğer 5 kişiye aktarılması için gerekli veri trafiği üzerinden düşünmek bile mevcut şebeke alt yapılarımızın ne kadar yetersiz olduğunu anlamamıza yetecektir.
Sonuç olarak Metaverse ilgim gelecek için ve gelecekte IPv6 standardı ile adreslenebilir bağlantı noktalarının neredeyse sınırsız bir hale gelmesi ve 6G şebekelerinin tamamen kullanılır olması ile gerçekleşeceğini düşünüyorum.
Öngörülerde bahsedildiği gibi tüm ortamların bir araya getirilerek oluşturulduğu tam anlamıyla bir Metaverse inşaa edilemese de, ihtiyacım olan ortamlarda, ihtiyacım olan nesneleri bulabilmek veya sahip olduğum bir kısım nesneleri bu ortamlara taşıyabilmek benim için yeterli olacaktır.
Geçen 3 ayda ortamları deneyimlemeye ek olarak ben de basit bir sanal ortam geliştirdim.
Metaverse ve Unity
Sanal sınıf ismini verdiğim bu ortamı Unity Programının standart araçlarını kullanarak basit bir şekilde geliştirmek mümkün oldu. Belirli bir avatara sahip değilsiniz fakat ortam içerisinde VR gözlük ile kontrol edebildiğiniz bir karakter mevcut.
Şimdilik Unity Programı tarafından sağlanan standart fonksiyonlar ve ortam nesneleri mevcut.
Fırsat buldukça VR ortam ile 360 derece videolar arasında geçişler yapılabilen bir tasarımla Sanal Ortamda Eğitim konusunda çalışmaya devam ediyorum.
Bir sonraki yazımı ekran alıntıları ile birlikte yazmayı umuyorum.
Hakkımda ve çalışma alanlarımda daha fazla bilgi almak için www.adlibilisimci.com adresimi ziyaret edebilirsiniz veya sosyal medya (https://twitter.com/berker_kilic, https://www.facebook.com/berker.kilic.7, https://www.instagram.com/berker.kilic.7/, https://www.linkedin.com/in/berker-kilic/ ) aracılığı ile bağlantı kurabilirsiniz.
Yazar: Berker KILIÇ / Adli Bilişim Uzmanı
Metaverse Macerası’nın ilkini okumak için bağlantıya tıklayınız.

Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Bilgisayar Eğitimi Ana bilim dalından 2006 yılında mezun olmuştur. Birinci Yüksek Lisansını Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsünde Adli Bilişim Ana bilim dalında 2019 yılında, İkinci Yüksek Lisansını Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Veri Bilimi Ana bilim dalında 2021 yılında, Doktorasını Adli Bilişim Mühendisliği Ana bilim dalında Uluslararası Dublin Üniversitesinde 2022 yılında tamamlamıştır. Yüksek lisans ve Doktora mezuniyet çalışmalarını Bilgi güvenliği yönetim sistemleri, Makine Öğrenmesi ve İletişim kayıtlarının adli delil niteliğinin incelenmesi konularında yapmıştır. 2006 yılından bu yana kamuda Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda 2017 yılından bu yana mezuniyet alanları çerçevesinde resmi ve özel bilirkişilik yapmaktadır. Hakkında son gelişmelere www.adlibilisimci.com adresinden bilgi alınabilir.