Makalemizde Rock’n Roll Teknesi & Deniz Hukuku Filmi konusunu inceleyeceğiz.
Deniz Hukuku Filmi
Rock’n Roll Teknesi, 2009 İngiltere, Almanya ve Fransa ortak yapımı müzikal dönem komedisidir. Özgün adı The Boat That Rocked olan bu film ABD’de Pirate Radio (Korsan Radyo), Fransa’da Good Morning England (Günaydın İngiltere anlamına gelir ve Good Morning, Vietnam filmine bir gönderme yapar), İtalya’da, I Love Radio Rock (Rock Radyosu’nu Seviyorum), Almanya’da ise Radio Rock Revolution (Rock Radyosu Devrimi) İngilizce adlarıyla gösterime girmiştir. Film Türkiye’de hemen hemen Avrupa’yla aynı zamanlarda, 19 Haziran 2009 tarihinde gösterime girdikten kısa bir süre sonra gösterimden çekilmiş, aynı yılın Kasım ayında bu kez Kanal D Home Video tarafından DVD formatında piyasaya sunulmuştur. (bilişim hukuku, bilişim suçları)
Pirates of Rock (The Boat That Rocked – 2009) filmi, pop müzik konusunda fanatik olan ve 1960’ların ortalarında Rock n’ Roll kültürünü yaymak için bir korsan radyo kurmaya karar veren bir grup arkadaşın hikâyesini anlatıyor.
O zamanlar, ülkenin en büyük yayıncısı olan BBC, doğmakta olan türe yeterince kredi vermedi. Kısa süre sonra korsan radyo yankı uyandırmaya başladı ve günde 25 milyon kişi tarafından duyuldu.
Film, Açık Deniz’de çalışan ve bu durumda, nüfusun yarısının bu korsan radyoları dinlediği İngiltere’ye bir sinyal ileten (birçok) gizli radyonun hikâyesini anlatıyor. (bilişim hukuku, bilişim suçları)
Bu, Deniz Hukuku’nun klasik bir sorunudur.
Özellikle 1950’li ve 1960’lı yıllarda vergi ödememek için uluslararası sularda birçok korsan telsiz faaliyet gösterdi.
Gerçek yaygınlaştı ve yasal radyolar, ücret ve vergilerin ortaya çıkmasıyla büyük bir ticari ve rekabet dezavantajına sahip oldu.
1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi‘nin 109. maddesinde, açık denizlerde bile yasak olarak kabul edilen bu tür bir uygulamayı kaldırmıştır.
Bu noktada Sözleşme yenilikçidir ve şüpheli kişilerin tutuklanmasına ve yargılanmasına sadece geminin uyruğu kanunu ile değil, bayrak Devletinin yargı yetkisi ilkesini de muaf tutmaktadır.
Bu şekilde, yetkisiz iletim yapan herhangi bir kişi aşağıdaki mahkemelerden herhangi biri tarafından yargılanabilir:
Açık denizlerden izinsiz radyo yayınları
- Bütün devletler, açık denizden izinsiz bir şekilde yapılan yayınlara son vermek üzere işbirliği yapacaklardır.
- İşbu Sözleşmenin amaçları uyarınca “izinsiz yayından açık denizlerde, uluslararası kurallara aykırı olarak, kamu kitlesine hitaben radyo ve televizyon yayınlarının bir gemi veya tesisten yaymak anlaşılır. Ancak buna, yardım çağrılarının yayını dâhil değildir.
- İzinsiz yayına katılan herhangi bir kişi aşağıdakilerin mahkemeleri huzurunda yargılanabilir:
Yayın yapan geminin bayrak devleti;
Tesisin tescil edildiği devlet;
İlgili kişinin vatandaşı olduğu devlet;
Yayınların alınabildiği herhangi bir devlet veya
Yayınların yasal radyo iletişimini karıştırdığı herhangi bir devlet.
- Açık denizde 3. paragrafa göre yargılama yetkisi bulunan bir devlet, izinsiz yayın yapan kişiyi 110. maddeye uygun olarak tevkif edebilir veya gemiyi durdurabilir ve yayın araç. gerecine el koyabilir.
Kaynakça:
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (Türkçe Metin) : http://www.turkishgreek.org/kuetuephane/item/153-unclos-turkish
Rock’n Roll Teknesi : https://tr.wikipedia.org/wiki/Rock’n_Roll_Teknesi
Bilal Tanrıverdi, Uzun yıllar Türkiye’de ve yurtdışındaki medya kuruluşlarında muhabirlik editörlük yöneticilik yapmıştır.
Uluslararası Hukuk lisans yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Türkiye, İngiltere ve Amerika’da yapan Tanrıverdi, Birçok devlet kurumu, Şirket ve STK’larda da danışmanlık, idarecilik ve uzman görevlerinde bulunmuştur.
Hukuk Çalışma Alanları
Kamu Hukuku
Savaş Barış ve Çatışma Çözümleri
İnsancıl Hukuk
Deniz Hukuku
Enerji Hukuku
Siber Hukuk
Twitter: @btnrvrd