VERBİS Kayıt Yükümlülüğü ve KVKK

Okuma Süresi: < 1 Dakika

VERBİS Kayıt Yükümlülüğü Olan Kişiler ve KVKK

KVKK Nedir?

KVKK, açılımı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 6698 numaralı Kanun’dur. Ülkemizde herhangi bir kişisel veri bulunduran, alan, gönderen vb. kişileri ilgilendiren bir düzenlemedir.

Kişisel Veri Nedir?

Kişisel veri, bir gerçek kişiyi tanımlı ve tanımlanabilir kılan her türlü veridir. Bir kişiden bir kişiye, bir veri ile ulaşabiliyor ise, o veri kişisel veridir. Başka verilerle birlikte ulaşılabiliyor ise hepsi bütün halinde olması halinde kişisel veridir.

VERBİS Nedir?

VERBİS, “veri sorumluları sicil bilgi sistemi” olarak adlandırılan, KVKK uyarınca bazı şartları taşıyan kişilerin belli prosedüre göre kaydolması gereken sistemdir.

Kimler VERBİS’e Kaydolmak Zorundadır?

VERBİS’e kayıt yükümlülüğü altında bulunan kişiler şunlardır:

  • Yıllık 50 ve üzeri kişi çalıştırmış olan işletmeler
  • Yıllık mali bilançosu 25 Milyon TL üzeri olan işletmeler
  • Sağlık verisi alan, kullanan, depolayan, aktaran kişiler (diş hekimleri, eczaneler, doktorlar)
  • Parmak izi, göz retinası gibi bilgileri alan kurumlar
  • Kamu kurum ve kuruluşları

VERBİS Kayıt Yükümlülüğü Ne Zamana Kadar?

VERBİS Kayıt yükümlülüğü son tarihi 31 Aralık 2021 idi. Lakin halen kayıt olmayan kişi/işletmelerin de yükümlülüğü devam etmekte. Ceza alanların dahi yükümlülükleri her zaman devam etmektedir.

Kayıt Olmama Cezaları

  • VERBİS’e kayıt olunmaması 183 TL’den 2.678.866 TL’ye kadar cezaya,
  • Aydınlatma yükümlülüğünün ihlali ise 183 TL’den 2.678.866 TL’yekadar para cezasına tabidir.

Aydınlatma yükümlülüğü ise, herhangi bir gerçek kişinin verisini işleyen herkes için geçerli olup, VERBİS yükümlülüğü olunmasa dahi kişisel veri alınır iken hukuka uygun şekilde aydınlatma yapılması gerekmektedir.

Sonuç

Uygulamada çoğu kişi/şirket VERBİS kaydını eksik/yanlış yapmakta olup, çoğu işletme bu durumu bilmemektedir. Bu sebeple KVKK’ya uygun VERBİS kaydı ve bunun yanında “veri envanteri” tutma, “veri imha politika prosedürleri oluşturma ve yetki matrisi gibi” hususlar çok önem arz etmektedir.

Yazarın diğer yazılarını bağlantıdan okuyabilirsiniz.

M. Lamih ÇELİK’in “Belediyelerde Kişisel Verilerin Korunması” isimli yazısı da Hukuk ve Bilişim Dergisi 7. Sayısında yakın zamanda görebileceksiniz.