Türkiye’nin Dijital Savunma Hamlesi: Siber Güvenlik Başkanlığı
Hayatımızın ne kadarı dijital dünyaya taşındı?
Telefonumuzdaki mesajlardan, banka hesaplarımıza, sosyal medya paylaşımlarından akıllı ev sistemlerine kadar her şey birer veri yığını haline geldi.
Ancak bir an için düşünelim, bu veriler ne kadar güvende?
Siber güvenlik, bu sorunun yanıtında yatan kahraman gibi düşünülebilir. Ancak bu kahraman, sadece bireyler için değil, ülkeler için de çok büyük önem arz etmekte.
Hadi biraz daha yakından bakalım.
Siber güvenlik, ülkelerin geleceği için neden bu kadar önemli ?
Çünkü siber güvenlik, bir ülkenin kritik altyapılarını, ekonomisini ve toplumsal düzenini koruyarak geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan biri haline geldi.
Düşünün ki bir sabah kalktınız ve tüm şehirde elektrik yok, sular akmıyor, hastanelerde kaos var. Hackerlar, bu kritik altyapıları hedef alarak ülkeleri dizlerinin üzerine çökertmek isteyebilir. Çünkü modern dünyanın damarları artık dijital sistemlerle dolu ve bu damarları kesmek, bir savaşı kazanmaktan farklı değil.
Siber güvenliği, ulusal ekonomilerin de gizli kalkanı olarak görmek gerekir. Gerekli tedbirler alınmadığında milyar dolarlık fikirler bir gece ansızın çalınabilir, finansal sistemler çökebilir ve bu durum ekonomik kâbuslara neden olabilir. Dünyada bu tarz bir “dijital darbe” ile şöhret kazanmış çok fazla vakaya tanıklık ettik. Örneğin; 2015’te Ukrayna elektrik şebekesi, BlackEnergy denilen bir virüsün saldırısına uğramış, ülkenin batısındaki bir elektrik şirketinin 80 bin müşterisi kısa bir süre karanlıkta kalmıştı ve ülkenin kritik altyapılarının ne kadar savunmasız olduğunu gözler önüne sermişti.
Bir başka siber tehdit ise dezenformasyon: Sahte haberler, hacklenmiş sosyal medya hesapları, kaos yaratmak için organize edilen siber ordular. Bireylerin gerçek ile yalanı ayırt edemediği bir ortam yaratılırsa, toplumsal huzurdan eser kalmaz.
Ulusal Bir Meselenin Ötesinde Küresel Dengeler
08.01.2025 Tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulması, Türkiye’nin dijital dünya kurallarına ayak uydurması açısından önemli bir fırsat olarak nitelendirilebilir. Ülkemiz, sadece savunma değil, uygulanacak akılcı siber güvenlik politikaları ile hem kendini hem de işbirliği içerisindeki diğer ülkeleri korumak üzere önemli bir rol üstlenebilir.
Şöyle ki; bir ülkedeki siber zayıflıkların diğer ülkeleri de ciddi boyutlarda etkileyebileceğini söylemek mümkün. Örneğin, bir ülkenin enerji altyapısına yapılan bir siber saldırı, komşu ülkelerde enerji tedarik zincirlerini aksatabilir ve ekonomik krizlere yol açabilir. Türkiye, Siber Güvenlik Başkanlığı ile siber tehditlere karşı hem kendi güvenliğini güçlendirmek hem de uluslararası iş birliğini artırmak adına da önemli bir adım atmış oldu.
Tehditlere Karşı Yeni Fırsatlar
Gelecekte savaşların kodlarla, algoritmalarla yapılacağı öngörülen bu dijital çağda, siber güvenlik artık olmazsa olmaz. Eğer bir ulus siber tehditlere karşı hazır değilse, bir gün oyun dışı kalabilir. Türkiye, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulmasıyla bu tehlikenin farkında olduğunu ve dijital çağda dijital çağda daha sağlam bir altyapı oluşturarak güvenlik standartlarını yükseltmeyi hedeflediğini açıkça ortaya koymaktadır.
Söz konusu başkanlıkla birlikte; kritik altyapılar daha etkin korunabilir, yerli ve milli siber teknolojilere yatırımlar artabilir, genç yetenekler ulusal çıkarlar için yetiştirilebilir. Türkiye’nin bu hamlesi ulusal bir meselenin ötesinde, küresel bir denge ve hatta liderlik yaratılması adına da kritik bir adım olarak yorumlanabilir.
Unutulmamalıdır ki, her büyük tehdit aynı zamanda stratejik fırsatları da beraberinde getirir. Türkiye’nin bu alandaki kararlı adımları, geleceğin dijital dünyasında söz sahibi olmak için kritik bir hamledir. Bu hamlenin yanı sıra; ülkemizin teknolojiye ilgi duyan kalabalık genç nüfusuna sunulacak eğitim olanakları ve bu konuda yapılabilecek reformlar da küresel arenadaki konumumuz açısından fırsat olarak görülmeli ve değerlendirilmelidir.
Yazar: Av. Birtan Kamil ŞAHİN
Hukuk ve Bilişim Dergisi ve Blog kısmımızda,
Bilişim Suçları
Blockchain ve Dijital Paralar
Yapay Zekâ ve Robot Hukuku
Elektronik Ticaret Hukuku
İnternet Hukuku
Kişisel Verilerin Korunması Hukuku
Start-Up Hukuku
E-Spor Hukuku
Fikri Mülkiyet Hukuku ve benzer teknoloji hukuku alanlarında yazılar okuyucularımıza sunulmaktadır.