DeepMind Yapay Zeka Laboratuvarı ve Çin Yapay Zeka Siber Saldırısı

Okuma Süresi: 2 Dakika

DeepMind Yapay Zeka Laboratuvarı ve Çin Yapay Zeka Siber Saldırısı

1. DeepMind Yapay Zeka Laborutuvarı, Çoğu Proteinin Yapısını  Tahmin Ediyor

Tüm bilinen proteinlerin yapısını tahmin ettiklerini ve biyolojide ilaç keşfini hızlandıracak ve sürdürülebilirlik  ve gıda güvensizliği gibi sorunların çözülmesine yardımcı olacak önemli bir ilerleme kaydettiklerini belirlemektedirler.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Deepmind, insan vücudundakilerin tümü de dahil olmak üzere 350.000 protein için tahmin edilen yapılara sahip bir AlphaFold veritabanı yayınladı.

Moleküler parazitoloji profesörü Matthew Higgins’e göre,geçtiğimiz yıl Oxford Üniversitesi’ndeki bilim adamları, dünya çapında her yıl yüz binlerce insanı öldüren sıtmanın yayılmasını durdurmak için aşı araştırmalarını ilerletmek için AlphaFold’u kullandılar.

https://www.wsj.com/articles/deepmind-ai-lab-predicts-structure-of-most-proteins-116590481432

2. Çin’in Teknoloji Düzenleme Saldırısındaki Son Hedefi : Algoritmalar

Çin,  siber güvenlik düzenleyicisi açısındann  öneri algoritmalarının kullanımını düzenlemek için kapsamlı taslak kurallar yayınladı. Önerilen kuralların kabul edilmesi durumunda şirketlerin işlerini yeniden yapılandırmalarını ve düzenleyicilere özel bilgilere erişim vermelerini gerektirebileceğini söyledi.

Çinli yetkililer, şirketlerin tüketicilere ürün satmak için algoritmaları kullanma şeklini kısıtlamayı planlıyor, analistlerin bğyğk olasılıkla ticari çıkarlara aykırı olduğunu ve diğer ülkeler için emsal teşkil ettiğini söyledi.

Taslak kurallardaki bazı önemli noktalar :

– Şirketler, kullanıcıları bağımlı olmaya veya büyük miktarlarda para harcamaya iten algoritmalar kurmamalıdır.

– Hizmet sağlayıcıların, sağladıkları algoritmik öneri hizmetleri hakkında kullanıcıları net bir şekilde bilgilendirmeleri gerekir.

– Kullanıcıların algoritmik öneri hizmetlerini kapatmanın bir yolunu bulması gerekir.

– Algoritmalar, malları pazarlamak veya tüketicilere hizmet sağlamak için kullanıldığında, arkasındaki şirket, fiyatlar veya ticaret koşulları açısından “mantıksız” farklılaştırma yapmak için algoritmayı kullanmamalıdır.

– Kuralların herhangi bir  şekilde ihlali, şirketleri 5.000 yuan ile 30.000 yuan ( 773 dolar ve 4.637 dolar ) arasında para cezasına çarptırılabilir.

Önerilen bu kurallar, Çin Hükümetinin, özellikle tekelci uygulamaları çökertmek ve veri korumasını arttırmak adına, geçtiğimiz yıl yerli teknoloji devleri üzerindeki düzenlenmesini hızlandırmasıyla ortaya çıktı. Çarşamba günü,  yeni bir veri güvenliği yasasıı yürürlüğe girdi. Kişisel veri gizliliği yasası 1 Kasım’da yürürlüğe giricek.

https://www.cnbc.com/2021/09/03/chinas-tech-regulation-turns-to-algorithms.html?&qsearchterm=artificial

Tüm gündem yazılarımızı bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Dr. Berker Kılıç’ın 11. Sayı’mızdaki “Hukuk Alanında Yapay Zekanın Tahmin Hatası ve Manipülasyonu” isimli yazısını okumak için bağlantıya tıklayınız.