Swift’in Blockchain Entegrasyonu
Swift, 2025 yılından itibaren bankaların token transfer işlemleri gerçekleştirebileceğini açıkladı. Swift, bankalar arasında token transfer işlemlerine olanak tanıyarak finans sektöründe dijital varlıkların kullanımını genişletmeyi hedefliyor. Swift’in, bankalar arasında dijital varlık transferlerini mümkün kılması, sektörün blockchain teknolojisini daha yaygın ve etkin bir şekilde kullanabilmesine olanak tanıyacak. Bu gelişme, finansal sistemin temel taşlarından biri haline gelen dijital varlıkların yalnızca kripto para olarak değil, farklı alanlarda da kullanımına katkıda bulunacak.
Swift’in bu adımı, blockchain teknolojisinin mevcut finansal sistemle bütünleşmesini sağlarken, bankalara daha güvenli ve hızlı işlem süreçleri sunma imkânı verecek. Aynı zamanda kurumsal düzeyde blockchain’in daha geniş bir kullanım alanına ulaşmasını destekleyecek.
Türkiye’de yürürlüğe giren 7518 sayılı Kanun ile Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları’na saklama hizmeti sunma yasağı getirilmiş ve müşteri varlıklarının bankalarda tutulması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda, Swift’in dijital varlık transferi çözümü Türkiye açısından da büyük önem taşıyor. Henüz dijital varlık saklama ve transfer süreçlerine tam anlamıyla hazır olmayan bankalar, Swift’in sağladığı bu platformla blockchain’e daha güvenli bir şekilde uyum sağlayabilir.
Öte yandan, bu tür adımlar blockchain’in merkeziyetsizlik ilkesine ne ölçüde etki edeceği konusunda tartışmalar yaratabilir. Merkezi otoritelere bağımlı olmayan blockchain teknolojisinin, bankalar ve merkezi kurumların kontrolünde işlemesi, bu ilkenin zayıflamasına neden olabilir. Swift’in bu sistemde oynayacağı rol, blockchain’in merkeziyetçi bir yapıya doğru kaymasına yol açabilir ve teknolojinin özgün ruhuna meydan okuyabilir.
Adnan ŞAHAN’ın “Açıklanabilir Yapay Zeka” isimli yazısına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yazar: Adnan Şahan
Hukuk ve Bilişim Dergisi ve Blog kısmımızda,
Bilişim Suçları
Blockchain ve Dijital Paralar
Yapay Zekâ ve Robot Hukuku
Elektronik Ticaret Hukuku
İnternet Hukuku
Kişisel Verilerin Korunması Hukuku
Start-Up Hukuku
E-Spor Hukuku
Fikri Mülkiyet Hukuku ve benzer teknoloji hukuku alanlarında yazılar okuyucularımıza sunulmaktadır.