Makalemizde Yapay Zeka Ne Kadar Özgür konusunu inceleyeceğiz.
Yapay Zeka Ne Kadar Özgür, Ne Kadar Başına Buyruk?
Endüstri 4.0 ve Endüstri 5.0 getirdiği yeniliklerle beraber uzaktaki bulut sunuculara bağlanma ve bu sunuculardan GPU(Graphics Proccessing Unit), CPU(Central Proccess Unit) ve TPU (Tensor Proccessing Unit ) kullanabilme özelliği sunduğu için yapay zekada sürekli bir zirveye tırmanmaya çalışacaktır. Bu kapsamda yapay zeka filmlerinde yapay zeka nedir sorusuna da bir cevap niteliğinde olacak bir yazı ile açıklamaya çalışacağız. ( yapay zeka nedir, yapay zeka algoritması )
Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti
Eskiden kullanılan ev tipi bilgisayarla bu işlemleri yapamazken veya yaparken zorluk çekerken, bulut sunuculara 7/24 bağlanıp bu işlemleri hızlı bir şekilde yapılabilme olanağı sunmuştur. Mevcut teknoloji ve ilerleyen teknolojiler ile ortaklaşa yapay zeka sistemleri kullanılacak işlemlere effektif bir şekilde entegre edilecektir.
Dünya her geçen gün nüfus artmakta olup, teknolojik cihazları kullanan geniş bir yaş skalasında kişiler telefon, Iot sistemleri(Internet of Things System), bilgisayar gibi birçok elektronik cihazların ürettiği veriler değerli hale gelecektir. Bu ham verileri yapay zekanın işlemesi gerekmektedir.
Yapay Zekanın Karar Vermesi
Bu verileri işledikten sonrada kullanıcıya bir sonuç çıkarmaktadır ve bu sonuca göre insanlarda rahat ve doğru bir şekilde karar verebilecek duruma gelecektir. Diğer yandan, şirketler için önemli olan müşteriler, her bir müşterisinin telefon gibi elektronik cihazından gelen sensör verilerini yapay zeka ile işleyerek karakteristik özellikleri ortaya çıkaracaktır.
Aslında bu işlemi insanlarda verileri değerlendirerek bir sonuç çıkarabilecektir fakat müşteri sayısı artığında ve bu her bir müşteriden gelen veriler artığında verileri işleyemez durumda olacaktır. Bu yüzden burada yapay zeka gibi sistemlere ihtiyaç duyacaktır. Hangi sistemi kullanılırsa kullanılsın yapay zekadan kaçılamayacak durum vardır.
Bu yapay zeka sistemi insanı taklit ettiğinden örneğin küçük bir bebeğin öğrenmesi ve çevresiyle etkileşime girdiğinde hatalardan öğrendiği için bebek bir zaman sonra bir cismin zararlı mı zararsız olduğuna karar verebiliyor. Yapay zekada buradaki bebek gibi karşılaştığı hatalardan veya sorunlardan ders çıkararak yoluna devam etmektedir, zaman geçtikçe artık neyin zararlı olduğunu veya olmadığını öğrenmiş durumda olacaktır.
Bu durumda o yapay zeka sistemini kullanacak kullanıcının özgür bir şekilde karar verebilmesini sağlamış durumda olacaktır. Buradan yapay zekanın başına buyruk ve kendi kendine bir karar alabilme yeteneğine sahip olduğunu şüphesiz görebiliriz. Bu kararı alırken de önceki yaptığı yanlış tahminlerden doğru yola çıkarak kullanıcıya özgün, sade ve net durumlar göstererek yapay zekanın daha da gelişmesine katkı yapmaktadır. Burada en önemli alınan verilen temiz ve içi boş verilerden yapay zekanın eğitimine dikkat edilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu konuda farklı açıdan bilgi almak için, diğer bir yazımız olan “Robotik Optimizasyon Süreçleri (RPA)“ ile ilgili yazımıza ve ” Yapay Zeka’nın Şirketler İçin Neden Önemli Olduğu” ile alakalı yazıya göz atabilirsiniz.
Graduated Bachelor degree in engineering education from Turkey. Currently , I focus on artificial intelligence in the fields; deep learning, machine learning, computer vision, GAN (Genarative Adversarial Network) RNN (Recurrent Neural Network ) which have a lot projects based on artificial intelligence. At the same time, I am working on data security, DBA, data management. In addition to I am working a software developer in a telecommunication company.