Yapay Zeka Sistemleri: Hukuk Alanında Kullanımı
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka makinelerin insanların da yapabildiği belirli görevleri yerine getirmek üzere, insan zekasını taklit ederek bünyesine kattığı tüm bilgiler ile kendisini geliştirebilir yapıya sahip sistemlerdir.
Yapay zekanın dijital çağdaki teknolojik gelişmelere oranla farkı insan zekasıyla eş değer özelliklere sahip olmasıdır. Bu sistem dünya üzerinde var olan tüm detayları gözlemleyerek önceden belirlenen parametreler doğrultusunda daha kullanışlı ve pratik yöntemler ile sunar. Mantık yürütme, konuşma, hareket etme, ses algılama gibi özellikler ile karşımıza çıkan yapay zeka donanımsal ve yazımsal tüm sistemlerin bir bütünü olarak var olmaktadır.
Günümüz Yapay Zeka Sistemleri
Günlük hayatta kullandığımız sesli asistanlar (Siri, Amazon Alexa, Google Assistant, vb.), dil çevirileri, navigasyon, sosyal güvenlik, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamaların tümü birer yapay zekadır. Günlük hayatı kolaylaştırdığı gibi savunma sanayi ve siber güvenlik gibi alanlarda da etkin rol alan yapay zeka özel stratejik çalışmalarda oldukça faydalıdır. Tıp alanında da kendisini sıkça gündeme getiren bu sistem kanserli hücrelerin ve iç kanamaların tespiti, erken tedavi imkanı ve iç yüzeydeki yabancı nesnelerin cerrahi operasyona gerek kalmaksızın da tedavi edilmesi gibi birçok cerrahi operasyonda ön plandadır.
Günümüz popüler dijital çağında yüz tanıma sistemleri, akıllı ev sistemleri, otonom araçlar, mikro robotlar, sanal haritalar, chatbot gibi örnekler ile verileri yinelemeli, akıllı ve hızlı algoritmalarla birleştirilerek işleyen bir yapıdadır. Algoritması sağlam olan yapay zeka günlük hayatı kolaylaştırma ve yaşam hızını kontrol altında tutmak adına işlevsel bir özellik sergiliyor.
İş yaşamı üzerinde de etkileri bulunan yapay zeka otonom araçlar ile çalışan verimliliğini kontrol altında tutma, işe alımlarda ortaya çıkabilecek sorunların indirgenmesi gibi kolaylıklar sunuyor. Otonom araç kullanımında öncü nitelikte şirketlerden biri olan ve e-ticaret, dijital akış, bulut bilişim, ve yapay zekâ alanına odaklı çalışan Amazon ise çalışan verimliliğini kontrol altında tutarak en iyi örneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Hukuk ve Yapay Zeka
Yapay zeka kullanılan bir başka alan ise hukuktur. Bu alandaki en radikal çalışmalar ise Çin tarafından gerçekleştirilmiştir. Dünya çapında yankı yaratan Çin’de 2017 yılı itibariyle robot hakimler göreve başlamıştır. Robot hakimler tarafınca duruşmalar online olarak yürütülmektedir ve doğruluk payları %90’ın üzerindedir. Basit bir durum gibi lanse edilse de robotların yanı sıra büyük şehirlerin tüm caddelerinin ve sokaklarının, kameraları kullanarak denetleyen bir yapay zekâ sistemi kurulmuştur. Bu yapay zekâ sistemi ile kamera tarafından görüntülenen insan yüzleri ve sergilenen davranışların analiz edilip suça yatkınlığı, tehlikeli ve yasaklanan davranış henüz sergilenmemiş ise tespit edilip gözaltı tedbirinin uygulanmasına olanak tanıyabiliyor. Bu sistemin bir farklı algoritması ise İngiltere tarafından kullanılmaktadır.
Yapay zeka ile yürütülmeye başlanan hukuk sisteminde sorumluluk üstlenen kim olacak kısmı ise merak edilmektedir. Yapay zekânın bilinç ve mantığa sahip olup olmadığı tartışma konusu halindedir. Hukuka çeşitli fırsat ve zorluklar ile entegre hale getirilen bu sistem verimlilik, gelişmiş karar verme ve basitleştirilmiş iş akışları gibi alanlarda hukukçulara büyük oranda yardımcı olabileceği gibi, sektörü geliştirebilir ve hukuk hizmetlerinin daha erişilebilir hale gelmesine olanak tanıyabilir.
Yapay zeka ve hukuk alanında daha fazla bilgi sahibi olmak adına “Yapay Zeka ve Robot Hukuku” başlığı altında yer alan yazıları inceleyebilirsiniz.
Yapay Zeka Hukuku alanındaki tüm Blog yazılarımızı bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Hukuk ve Bilişim Dergisi’nin Son Sayı’sını okumak için bağlantıya tıklayınız.
Yazar: Hatice Zeynep DEVRAN
Hukuk ve Bilişim Dergisi ve Blog kısmımızda,
Bilişim Suçları
Blockchain ve Dijital Paralar
Yapay Zekâ ve Robot Hukuku
Elektronik Ticaret Hukuku
İnternet Hukuku
Kişisel Verilerin Korunması Hukuku
Start-Up Hukuku
E-Spor Hukuku
Fikri Mülkiyet Hukuku ve benzer teknoloji hukuku alanlarında yazılar okuyucularımıza sunulmaktadır.