Yapay Zekaya İlişkin İlk Küresel Anlaşma

Okuma Süresi: < 1 Dakika

Avrupa Konseyi, Yapay Zekaya İlişkin İlk Küresel Anlaşmayı İmzaladı

Yapay zeka ve insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne ilişkin Avrupa Konseyi Çerçeve Sözleşmesi (CETS No. 225), Vilnius’ta düzenlenen Avrupa Konseyi Adalet Bakanları konferansında anlaşma sağlandı. Yapay zeka sistemlerinin kullanımının insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile tamamen uyumlu olmasını sağlamayı amaçlayan ilk uluslararası yasal olarak bağlayıcı anlaşmadır.

Çerçeve Sözleşmesi’ni Andorra, Gürcistan, İzlanda, Norveç, Moldova Cumhuriyeti, San Marino, Birleşik Krallık’ın yanı sıra İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği imzaladı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić şunları söyledi: “Yapay zekanın yükselişinin standartlarımızı engellemesi yerine desteklemesini sağlamalıyız. Çerçeve Sözleşmesi tam da bunu sağlamak için tasarlandı. Çerçeve Sözleşmesi potansiyel olarak küresel bir erişime sahip açık bir antlaşmadır. Bunların birçok imzanın ilki olmasını ve bunların ardından onayların hızla gelmesini umuyorum, böylece antlaşma mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe girebilir’ ifadelerini kullanarak yapay zekanın dünya açısından önemini vurgulamıştır.

Anlaşma, Yapay Zeka sistemlerinin tüm yaşam döngüsünü kapsayan yasal bir çerçeve sağlar. Yapay Zekanın ilerlemesini ve inovasyonunu teşvik ederken, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için oluşturabileceği riskleri yönetir. Zaman testine dayanmak için teknoloji açısından tarafsız olduğu belirtilmektedir.

Çerçeve Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından 17 Mayıs 2024’te kabul edildi. 46 Avrupa Konseyi üye devleti, Avrupa Birliği ve 11 üye olmayan devlet (Arjantin, Avustralya, Kanada, Kosta Rika, Vatikan, İsrail, Japonya, Meksika, Peru, Amerika Birleşik Devletleri ve Uruguay) anlaşmayı müzakere etti. Özel sektör, sivil toplum ve akademi temsilcileri gözlemci olarak katkıda bulunmuştur.

Anlaşma, en az üç Avrupa Konseyi üye devleti de dahil olmak üzere beş imzacının onayladığı tarihten itibaren üç aylık sürenin sona ermesini izleyen ayın ilk günü yürürlüğe girecektir. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler anlaşmaya katılmaya ve hükümlerine uymayı taahhüt etmeye hak kazanacağı belirtilerek önemli bir adım atmışlardır.

Yapay zeka hukuku alanındaki diğer yazılarımıza bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Av. Şeyma KARAKOÇ’un diğer blog yazılarını okumak için bağlantıya tıklayınız.