Kitap İncelemesi: Uluslararası Ticari Sözleşmelerde Kripto Paranın Ödeme Aracı Olarak Kullanımı

Okuma Süresi: 2 Dakika

Kitap İncelemesi: Uluslararası Ticari Sözleşmelerde Kripto Paranın Ödeme Aracı Olarak Kullanımı

Yazar: Av. Yağmur Nisa AKSU, LL.M

Kitap İncelemesi:

Uluslararası Ticari Sözleşmelerde Kripto Para Kullanımı Seçkin Yayıncılık’tan 135 sayfa ve 3 bölümden oluşmaktadır. Kitabın 1. bölümünde para ve kripto para kavramına yer verilmiştir. Kitabın 2. bölümünde kripto paranın ödeme aracı olarak kullanıldığı uluslararası ticari sözleşmelerde başlıca kanunlar ihtilafı meseleleri hakkında bilgi verilmiştir. Kitabın 3. bölümünde ise kripto paranın uluslararası ticarette ödeme aracı olarak kullanılmasından doğan uyuşmazlıkların çözümü ele alınmıştır. Kitap Ocak 2026’da Seçkin Yayıncılık tarafından yayımlanacaktır.

Kitabın 1. Bölümü:

Kitabın 1. bölümü 2 kısımdan başlıktan oluşmaktadır. 1. kısımda paranın, blok zincirin ve kripto paranın; tarihsel gelişimi, tanımı, özellikleri ve çalışma prensipleri ele alınmıştır. 2. kısımda ise kripto paranın hukuki niteliğine ilişkin tartışmalar gerekçeleriyle ortaya konmuştur.

Kitabın 2. Bölümü:

Kitabın 2. bölümü 5 kısımdan oluşmaktadır. 1. kısımda genel olarak milletlerarası özel hukuka hakim olan ilkeler hakkında bilgi verilmiştir. 2. kısımda kripto paranın ödeme aracı olarak kullanıldığı uluslararası ticari sözleşmelerin geçerliliği maddi ve şekli olarak incelenmiştir. 3. kısımda kripto paranın ödeme aracı olarak kullanıldığı sözleşmelerin vasıflandırılmasında esas alınan kriterler belirtilmiştir. 4. kısımda kripto paranın ödeme aracı olarak kullanıldığı uluslararası ticari sözleşmelere uygulanacak hukuk ele alınmıştır. Uygulanacak hukukun tespiti ve sınırlarının irdelendiği bu kısımda diğer çalışmalardan farklı olarak 1547 Sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile 3. devletin doğrudan uygulanan hukuk kuralları gibi konular da ele alınmıştır. 5. ve son kısımda yazarın değerlendirmelerine yer verilmiştir.

Kitabın 3. Bölümü:

Kitabın 3. bölümü 4 kısımdan oluşmaktadır. 1. kısımda kripto paranın uluslararası ticarette ödeme aracı olarak kullanılmasından doğabilecek potansiyel uyuşmazlıklara belirtilmiştir. 2. kısımda bu uyuşmazlıkların serinleme dönemi, uzlaşma, arabuluculuk gibi alternatif çözüm yöntemleriyle çözümü ele alınmıştır. 3. kısımda yargılama yapılan çözüm yöntemleri incelenmiştir. Bu kısımda özellikle milletlerarası ticari tahkim ele alınmıştır. Tahkimin bir alt başlığı olarak yeni bir tartışma konusu olan blok zincir tabanlı merkeziyetsiz tahkim hakkında da bilgi verilmiştir. 4. ve son kısımda yazarın değerlendirmelerine yer verilmiştir.

Diğer kitap incelemelerimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://hukukvebilisim.org/kitap-incelemeleri/

Hukuk ve Bilişim Dergisi’nin Son Sayı’sını okumak için tıklayınız.

Yazar: Av. Yağmur Nisa AKSU

Yazar Hakkında:

Av. Yağmur Nisa AKSU, LL.M. 2022 yılında hukuk fakültesinden mezun olmuştur. 2023 yılında başladığı Uluslararası Ticaret Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı’nı “Kripto Paranın Uluslararası Ticari Sözleşmelerde Ödeme Aracı Olarak Kullanılmasından Doğan Uyuşmazlıkların Çözümü” başlıklı tezi ile onur öğrencisi olarak 2025 yılında tamamlamıştır.

AKSU, hukuk fakültesi öğrencileri arasında düzenlenen Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Avusturya) yarışmasında görev almış; Yale (ABD), Chicago (ABD), Duke (ABD), Emory (ABD), North Carolina at Chapel Hill (ABD), London (Birleşik Krallık), Leiden (Hollanda – onur öğrencisi) ve Genève (İsviçre) Üniversitelerindeki sertifika eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır.

2022 yılından bu yana makale yazan AKSU’nun Hukuki Haber, Sanat Hukuku Enstitüsü ve İstanbul Barosu Dergisi’nde 25’ten fazla çalışması yayınlanmıştır. AKSU aynı zamanda TÜBİTAK tarafından desteklenen “Kardeşliğin ve Hamileliğin Sonu: Yapay Rahim Teknolojisine Hukuk Nasıl Cevap Verecek ?” projesinde araştırmacı bursiyer olarak yer almıştır.

AKSU; İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Prof. Dr. Şükran ŞIPKA’ya Meslekte 40. Yıl Armağanı (Altınbaş Üniversitesi), Prof. Dr. O. Gökhan ANTALYA’ya Meslekte 50. Yıl Armağanı (Marmara Üniversitesi), Legal Hukuku Dergisi ve Yargıtay Dergisi’ne hakem denetiminden geçen makaleleriyle katkı sağlamıştır.

Genç ISTAC, İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu, İstanbul Barosu Sigorta Hukuku Komisyonu İstanbul Barosu Tahkim Hukuku Merkezi ve GENÇ İTOTAM üyesi olan AKSU, Kasım 2024’ten bu yana İTOTAM hakem havuzunda yer almaktadır.