AB Kripto Para Düzenlemesi Taslağının Reddi ve Regulation of Markets in Crypto-Assets (MiCA)
Tüm Dünya’da kripto paralar etkilerini sürdürmeye devam etmektedir. Bazı devletler tamamen kripto para yasağı yoluna giderken, bazı devletler resmi para birimi haline getirmiş, bazıları ise dengeli şekilde ilerlemeyi tercih etmektedir.
Avrupa Birliği ise bu konuda “Market Abuse Regulation“ ve “Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II)“ gibi regülasyonlar yapmış olsa da, kripto para sektörü ve uygulamaları da değiştikçe oluşan regülasyon ihtiyacı da sebebi ile, ciddi regülasyonlar ile kanunlaştırmalara devam etmektedir. İşte bu regülasyonlardan birisi de MiCA (Regulation of Markets in Crypto-Assets) tir. MiCA, geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu (AB) Ekonomi ve Mali İşler Komitesi tarafından reddedildi.
AB Kripto Para Düzenleme Taslağı Olan MiCA Nedir?
MiCA, kripto varlıkları türlerine göre ayıran ve bu türlere göre ayrı düzenlemelere tabi olabileceğini öngören, bunun yanında kripto para işlem platformlarını (kripto varlık hizmet sağlayıcıları) da tanımlayıp belli yükümlülükler öngören, 2020 yılında AB Parlementosu’nda yasama sürecine sokulmuş bir düzenleme taslağıdır.
MiCA’nın Reddedilme Sebebi Nedir? MiCA Neyi Yasaklayacaktı?
MiCA, yukarıda bahsettiğimiz gibi kripto varlıkları gayet başarılı şekilde sınıflandırmış ve tanımlamıştır.
Düzenleme taslağına göre “çervesel sürdürülebilirlik kriterlerine” uymayan herhangi bir kripto para ise yasaklanabilecekti. Bu yasağın sebebi ise bitcoin, ethereum gibi “iş kanıtı” (Power of Work/PoW) sistemi kullanan bazı kripto paraların fazla enerji kullanmasıdır. (kripto para yasağı)
MiCA, 32 “evet”, 24 “hayır” ve 6 “çekimser” oy ile reddedildi. Bu durum da kripto para piyasalarını olumlu yönde etkiledi.
MiCA’ya Göre Kripto Paralar
Taslak Tüzük, Avrupa Birliği’nin İşleyişine İlişkin Antlaşma’nın 144. Maddesine binaen çıkarılmıştır. (TFEU)
Ayrıca bu Taslak, Avrupa Finansal Teknoloji Paketi kapsamında Dağıtılmış Defter Teknolojisi’ne bir Pilot Rejim Yönetmeliği sunmaktadır.
Taslak’ta belirtilen tanımlar:
- Dağıtık Defter Teknolojisi
- Kripto varlık
- Varlık temelli token
- E-para token
- Hizmet token
- Kripto para ihraç eden
- Kripto varlık hizmet sağlayıcısı
- Kripto varlık hizmeti
MiCA, kripto varlıkları 3 temel kategoride ayırmaktadır:
- Varlık temelli token
- E-para token
- Diğer kripto varlıklar
Sonuç
Bazı maddeleri dışında fazlasıyla faydalı olan Avrupa Birliği kripto varlık regülasyon taslağı MiCA’nın (Regulation of Markets in Crypto-assets) reddedilmesi, bitcoin ve tüm Dünya’da NFT ile de daha fazla ön plana çıkan Ethereum’un yasaklanma olasığını kaldırması açısından, AB ülkelerine faydalı olduğu sonucu da çıkarabilir. Taslağın sunumu yılı olan 2020’de özellikle NFT’lerin şu anki kadar popüler olmaması, bazı öngörüleri kısıtlamış da olabilir.
Yazarın tüm Blog yazılarını bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Av. Ali ERŞİN’in Hukuk ve Bilişim Dergisi 8. Sayısı’nda çıkan Türkiye’de ve Dünya’da ICO Uygulamaları isimli yazısını okumak için de bağlantıya tıklayınız.
Kaynaklar:
1- https://tr.euronews.com/2022/03/14/avrupa-parlamentosu-nda-bitcoin-ve-ethereum-u-yasaklamay-kolaylast-racak-oylama
2- https://www.webtekno.com/ab-kripto-paralari-yasaklayabilecek-duzenleme-reddedildi-h121696.html
3- https://www.dunya.com/finans/haberler/abde-kritik-bitcoin-ve-ethereum-oylamasi-haberi-651835
4- https://www.btchaber.com/abnin-sessizce-ilerleyen-kripto-varlik-regulasyonu-mica/
5- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52020PC0593
Ankara Barosu’na kayıtlı avukattır. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2019 yılında mezun olmuştur. Hukuk ve teknoloji alanlarında çalışmalar yürütmekte olup, Hukuk ve Bilişim Dergisi ile Blog’un genel koordinatörlük ve editörlük görevlerini yürütmektedir. Anadolu Üniversitesi S.B.E. Özel Hukuk Anabilim Dalından “Metaverse Dünyasında Fikri Hakların Korunması” konulu yüksek lisans tezi ile mezun olmuştur.