Bluesky ve Kullanıcı Verilerinin Geleceği
Bluesky ve Merkeziyetsiz Sosyal Medya
Bluesky, merkeziyetsiz sosyal medya dünyasında hızla büyümeye devam ediyor. Şubat ayında halka açılan platform, kısa sürede 20 milyon kullanıcıya ulaştı. X’in (eski adıyla Twitter) politikaları, Elon Musk’ın Trump yanlısı politikaları ve hükümetteki rolü, Bluesky’ye geçişi hızlandıran önemli etkenler oldu. Üstelik The Guardian ve La Vanguardia gibi önde gelen gazeteler de, rahatsız edici içerikler nedeniyle X’ten ayrıldıklarını açıkladılar.
Bu hızlı büyüme, platformun kullanıcı verilerini nasıl kullandığı konusundaki endişeleri de beraberinde getirdi. 26 Kasım’da Daniel van Strien, Bluesky API’sinden topladığı 1 milyon genel gönderi ve beraberindeki meta verilerden oluşan bir veri kümesini makine öğrenimi için Hugging Face’e yüklediğini açıkladı, ancak gelen tepkiler üzerine verileri kaldırarak özür diledi. Bluesky ise yaptığı açıklamada, kullanıcı içeriklerinin yapay zekâ eğitimi için kullanılmadığını vurguladı. Bununla birlikte, Bluesky’ın robots.txt dosyası üçüncü tarafların bu verileri kazımasını (scraping) engellemiyor.
Diğer yandan X, kullanıcı verilerini yapay zekâ geliştirme amacıyla kullanmasıyla eleştirilerin odağında yer alıyor. Bu yılın başında X’in, kullanıcı gönderilerini, etkileşimlerini ve hatta konuşmalarını yapay zekâ geliştirme amacıyla yapay zekâ sohbet robotu Grok ile paylaştığı ortaya çıkmıştı. Avrupa Birliği’nin veri koruma kuralları çerçevesinde İrlanda Veri Koruma Komisyonu’nun yasal işlem başlatması, X’in bu uygulamasını askıya almasını sağladı. Benzer şekilde WhatsApp, Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta da yapay zekâ için kullanıcı verilerini işledikleri iddialarıyla karşı karşıya kalmış ve meşru bir menfaat savunmasını ileri sürmüştü. Meta aynı savunmayı kişiselleştirilmiş reklam politikaları için de kullanmış ancak bu gerekçe geçen yıl Avrupa Adalet Divanı tarafından reddedilmişti.
Adnan ŞAHAN’ın “Açıklanabilir Yapay Zeka” isimli yazısına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.