Kitap İncelemesi: Kripto Para Birimleri ve Türk Hukukunda Düzenlenmesi
Kripto Para Birimleri ve Türk Hukukunda Düzenlenmesi
Yazar: Av. Deniz Alp İMAMOĞLU
Kitap Özeti İncelemesi: Kripto Para Birimleri ve Türk Hukukunda Düzenlenmesi
Son dönemlerde bilişim hukuku alanlarından belki de en fazla takip edilen alan, “kripto para” düzenlemeleri olmuştur. Milyonlarca kişinin içinde olduğu ve bir mevzuat düzenlemesinin milyonlarca kişiyi etkileyeceği bu alanda da, birçok kitap makale yazılmış, konferans düzenlenmiş ve kitaplar da yazılmıştır.
Bu kitapların bazıları konuları genel olarak ele almış, bazıları konunun belli kısımlarını ele almıştır. Mevzubahis şu an incelemesinde bulunduğumuz, Av. Deniz Alp İMAMOĞLU’nun kaleme aldığı “Kripto Para Birimleri ve Türk Hukukunda Düzenlenmesi” kitabı ise, hem tüm konuyu ele almaya çalışmış, hem ayrıntılı hususlara yer vermiş, hem de teknik ve sektörel hususlara da değinmiştir. Bu anlamda kripto para hukuku alanında öne çıkan bir kitap olan bu değerli eseri inceleme gereği duyduk.
Kısaca Kitap İçeriği
Kitabın ilk bölümünde; kripto paraların tanımı, tarihçesi ve teknik özelliklerine yer verilmiştir. Çoğu makalede ve etkinlikten aşina olduğumuz bu kısımlara bu eserde de yer verilse de, sektörel hususlarla bağlantı da kurulması ve bazı hususlarda farklılaşması sebebi ile, tekrara düşürüp sıkmayan bir kısım olduğu söylenebilecektir.
Yalnız bazı kısımların daha kısa ve bazılarının da daha uzun olmasının ihtiyaca daha uygun olacağını da düşünsek de, kütüphanemizde bir kaynak olabilecek şekilde bu kısımda bilgiler verilmiş.
Kitabın ikinci bölümünde; kripto paraların hukuki yönlerine, diğer hukuk dalları ile ilişkisine ve yurtdışı mevzuatlarına değinilmiş, emtia mı, para mı, yabancı para mı olduğu tartışılmış. Bu kısım da özellikle diğer ülkelerde kripto paraların hukuki durumuna değinme açısından oldukça ayrıntılı ve kaynak olabilecek bir bölüm olmuştur.
Bunun yanında da bölümün kripto paraların hangi hukuki duruma girebileceği veya yakın olduğu (emtia, para, yabancı para vb.) yönünün tartışıldığı kısımlarının daha ayrıntılı ve açıklayıcı olması daha iyi olabileceği kanaatini taşımaktayız. Tabi ki bu bölüm de oldukça yerine bilgilere ve uygulamadan örneklere de sahiptir.
Üçüncü bölüm’de ise yeni kripto para fikirlerine yer verilerek sektöre de doğrudan değinilmiş. Bu bölümde daha önceden başka benzer kitaplarda görmediğimiz kripto para projelerine de yer verilmesi oldukça faydalı olmuş.
Genel Değerlendirmeler
Kitap, gerek teknik konulara değinmesi, gerek sektörel örnekleri ve sektörü yakalayan dili ile oldukça faydalı ve kaynak olarak gösterilebilecek bir kitap olmuş. Bahsettiğimiz gibi bazı konulara daha fazla ve bazı konulara da daha az değinilmesi gerekebileceği kanaatindeyiz.
Piyasadaki en kapsamlı ve güncel kitaplardan birisi olan “Kripto Para Birimleri ve Türk Hukukunda Düzenlenmesi” kitabı için Av. Deniz Alp İMAMOĞLU’na teşekkür ederiz.
Diğer kitap incelememiz olan Prof. Dr. Kemal BIÇAKÇI’nın çevirisini yaptığı “Siber Güvenliğe Giriş” kitabının incelemesine bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
İncelemeyi Kaleme Alan: Ali ERŞİN / Genel Koordinatör
Kitabın 3. Baskısı’na ulaşmak için tıklayınız.
Kitabın yazarı Av. Deniz Alp İMAMOĞLU‘nun Hukuk ve Bilişim Dergisi 7. Sayı‘sında çıkan “Kripto Varlıkların Dünü, bugünü ve Yarını” isimli yazıya bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Ankara Barosu’na kayıtlı avukattır. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2019 yılında mezun olmuştur. Hukuk ve teknoloji alanlarında çalışmalar yürütmekte olup, Hukuk ve Bilişim Dergisi ile Blog’un genel koordinatörlük ve editörlük görevlerini yürütmektedir. Anadolu Üniversitesi S.B.E. Özel Hukuk Anabilim Dalından “Metaverse Dünyasında Fikri Hakların Korunması” konulu yüksek lisans tezi ile mezun olmuştur.