Metaverse (Sanal Evren)

Okuma Süresi: 2 Dakika

Metaverse Dünyası

Metaverse Nedir?

Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternetin varsayımsal bir yinelemesidir.Yazar Neal Stephenson, sanal gerçeklik ortamlarındaki gerçeğe yakınlığı tasavvur ettiği 1992 bilimkurgu romanı “Snow Crash”te ilk defa “Metaverse” terimini ortaya atmıştı. O günlerden beri, teknolojide çeşitli gelişmelerin hızla ilerlediğini gördük: artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3D holografik avatarlar, video ve diğer iletişim araçlarını içeren çevrimiçi bir sanal gerçeklik.

Meta ve Facebook

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg Metaverse’yi “İçine girebileceğiniz sanal ortam” olarak tanımlıyor. Temelde bu yeni teknoloji, insanların sanal gerçeklik araçları, arttırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı telefonlar, uygulamalar ve diğer araçlarla birbirleriyle çalışabileceği, oyun oynayabileceği, tanışabileceği, etkileşim içerisine gireceği birbiriyle bağlantılı sonsuz sayıda sanal gerçeklik topluluğu olarak tanımlanabilir.

Sanal Arsalar

Metaverse ile hedeflenen insanların fiziksel dünyada yaptığı her şeyi ve fazlasını yapabileceği bir sanal ortam kurmak. Tasarlanan bu alanda  alışveriş yapabilir, ürün satabilir, dünyanın her tarafından katılımcılarla eş zamanlı toplantılar gerçekleştirebilir, konserler verebilir, bu etkinliklere 3 boyutlu bir ortamda katılabilir ve temasta bulunabiliriz. Metaverse evrenine şirketlerin kendi oluşturduğu uygulamalar ve platformlardan da girmek mümkün. Ayrıca arsa satın almak ve bunu talebe göre fiyatlandırmak da mümkün.Metaverse üzerinden arsa satın almak için önce kendinize dijital bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Sonra sanal arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki coinler veya sanal cüzdan üzerinden kripto para ile arsanızı satın alabilirsiniz.

Metaverse ve Hukuk

Metaverse’yi sanal gerçeklik ortamında satın aldık veya aldığımız bu taşınmazı kiraya verdik, lakin bunun uluslararası hukuk alanında güvenilirliği ve kullanımı hemen göze çarpıyor. Biz bu gayrimenkulü alırken sanal ortamda aldık bunu nasıl güvenilir kılabiliriz ve hukuki teminat altına alabiliriz sorusunu da akabinde getiriyor.

Kişisel verilerimizin korunması da burada önemli bir konudur. Sanal gerçeklikte bir güvenlik sorunu yaşamamak için Metaverse evreninde de temkinli olmak gerekiyor. Yeni dönemde sanal gerçeklik gözlükleri ve ekipmanları ile hukuk sistemimizde de bu konuda yeni bir gerçekliğe ve gerçeklikle ilgili yeni hukuksal devinimi getirmesi kaçınılmaz olarak görülüyor.

“Metaverse ve Hukuki Boyutu” isimli yazımızı okumak için bağlantıya tıklayınız.

Hukuk ve Bilişim Dergisi Tahkim Özel Sayısına da bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

1-Vikipedia

2-Zack Smith yazarından çeviri