T.C. Ticaret Bakanlığı E-Ticaret’in Görünümü Raporu
Elinizdeki rapor, Türkiye’de e-ticaret sektörünün 2019-2024 dönemindeki kapsamlı gelişimini ve istatistiklerini detaylandırmakta. İşte öne çıkan, istatistik ağırlıklı ve detaylı bir özet:
Genel Büyüme ve Trendler
- 2024 itibarıyla sektör hacmi yaklaşık 3 trilyon TL’ye ulaşmış, işlem sayısı ise 5,91 milyar civarında.
- Yıllık bileşik büyüme oranları %61,7’yi aşmış, özellikle perakende e-ticaret işlem hacmi %63,7 artışla 1,62 trilyon TL’yi geçmiştir.
- ABD dolarındaki toplam hacim ise 2019’dan 2024’e kadar %30,2’lik yüksek bir yıllık bileşik büyüme göstererek 89,58 milyar ABD Doları olmuştur.
İşlem Sayıları ve Günlük Dinamikler
- Günlük işlem sayısı, en yoğun günlerde inokadir ve dini bayramlara denk gelen tarihlerde artış kaydetti.
- En fazla işlem yapılan günler Kasım ayı kampanya günleri ve yıl sonunda, en az ise dini bayramlar ve yılbaşı gecelerine rastlıyor.
- Günlük işlem hacimi ortalaması, 351 TL sepet tutarı ve 2,4 ürün ile gerçekleşiyor.
Tüketici Davranışları ve Demografi
- Tüketici harcamaları cinsiyet ve yaş grubu bazında incelendiğinde, 25-34 yaş arası ve kadınlar daha yüksek harcama yapıyor.
- Harcamalar sektörlere göre dağıldığında, en yüksek pay giyim ve aksesuar (%19,84) ile elektronik (-%10,66), ardından gıda ve süpermarket (%27,36) sektörlerinde yoğunlaşıyor.
- En çok satılan ürünler; elektronik cihazlar, giyim, mobilya ve aksesuarlar, özellikle sezonluk kampanyalar ve tatil dönemlerinde satış artışı gözlemleniyor.
Sektörler ve İşletmeler
- En fazla işletme sayısı, yaklaşık 212 bin ile İstanbul, ardından Ankara ve İzmir’de bulunmakta.
- İşletmelerin büyüklüğü ise, %72,1’si düşük hacimli, %11,5’i yüksek hacimli, yaklaşık 600,800 işletme aktif.
- Sektörler bazında en yüksek hacim giyim ve elektronik sektörlerinden olurken, yemek ve ulaşım sektörleri en yüksek işlem hacmine sahip.
İl ve Bölge Analizleri
- İstanbul sektör toplam satış hacmi ve işletme sayısı bakımından önde.
- E-ticaret uyum endeksi olarak, İstanbul, Kayseri ve İzmir ilk sıralarda yer almakta.
- En çok alış ve satış yapan iller: İstanbul, Ankara ve İzmir, en az ise Tunceli, Ardahan, Hakkari gibi iller.
Yatırım ve Kampanyalar
- Hızlı ticaret (Q-Commerce) hacmi 2024’te %98 artış gösterdi, özellikle yemek ve yiyecek sektörleri en yüksek payı aldı.
- İade oranları, sektörlere göre değişmekle beraber, elektronik sektöründe yüksek (%178) iken, diğer sektörler daha düşük oranlar gösteriyor.
Sürdürülebilirlik ve Dijital İçerik
- Çevre dostu ve ikinci el satışlar, toplam işlem hacminin %9,8’ini oluşturuyor ve sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlıyor.
- Dijital eğlence alanında, oyun, müzik ve video platformları toplam 19,58 milyar TL hacim ve yüksek işlem sayısı ile büyümekte.
- Günlük en çok satılan ürünler ve platformlar detaylı grafik ve görsellerle anlatılmakta.
Ekonometrik ve Potansiyel Analiz
- Günlük işlem sayısında, özellikle dini ve tatil günlerinde potansiyel altında kalışlar saptanmış.
- Çıktı açığı analizine göre, hafta sonları işlem sayısı gerçek potansiyelin altında kalıyor; bu günlerde indirim ve kampanya stratejileri faydalı olabilir.
Bu bilgiler, Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyüme trendleri, tüketici davranışları, sektörler ve il bazındaki dağılımlar ile günlük dinamiklere dair kapsamlı ve parasal açıdan detaylı veriler içeriyor.
Av. Ali ERŞİN’in Hukuk ve Bilişim Dergisi 1. Sayı’sındaki “Elektronik Para Sistemlerinde Güvenlik Riskleri ve Yönetimi” isimli yazısına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yazarın “Kripto Para Borsaları ve Hak İhlalleri” isimli yazısını okumak için bağlantıya tıklayınız.
Yazarın “Edux Academy’deki” “Bilişim Suçları” eğitimine bağlantıdan kaydolun!
Yazar : Av. Ali ERŞİN (LL.M.) / Hukuk ve Bilişim Dergisi Genel Koor. / Edux Academy Genel Koor.
İletişim: +90 541 316 96 21
Mail: av.ersinali@gmail.com

Ankara Barosu’na kayıtlı avukattır. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2019 yılında mezun olmuştur. Hukuk ve teknoloji alanlarında çalışmalar yürütmekte olup, Hukuk ve Bilişim Dergisi ile Blog’un genel koordinatörlük ve editörlük görevlerini yürütmektedir. Anadolu Üniversitesi S.B.E. Özel Hukuk Anabilim Dalından “Metaverse Dünyasında Fikri Hakların Korunması” konulu yüksek lisans tezi ile mezun olmuştur.