Rusya-Ukrayna Savaşında Rusya’Nın Kullandığı Akıllı Askeri Robotlar
Giriş ve Rusya-Ukrayna Savaşı
Rusya Ukrayna savaşı, dünya genelinde yakından takip ediliyor. Rusya’nın bir süredir teyakkuz altında olduğu Ukrayna sınırında harekete geçmesiyle birlikte dünyanın gözü, Donetsk ve Luhanks bölgelerine çevrildi. Rusya ile eski bir Sovyetler Birliği ülkesi olan Ukrayna’nın arası, Kiev yönetiminin Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşması üzerine açıldı. (akıllı robotlar)
Bu savaş yaşanırken Rusya’nın kullandığı silah ve askeri teknolojinin aktif bir şekilde kullanılması dikkat çekti. Avrupa ile sorun yaşayan Belarus ile “Batı-2021” tatbikatını düzenleyen Rusya, sahneye yapay zekâlı savaş robotunu çıkardı. Rusya “Platforma-M” adlı askeri taşıtın yapay zeka sayesinde hedef belirleyip otonom hareket ettiğini öne sürüyor. Platforma 10 saat boyunca çalışabiliyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de izlediği batı sınırlarındaki “Batı-2021” tatbikatında Kremlin, ilk defa yapay zekâya sahip “Platforma-M” piyade robotunu kullandı. Ukrayna ve Rus savaşında da bu robotun aktif bir şekilde kullanıldığı tahmin ediliyor.
Rusya ve Yapay Zekalı Savaş Robotu: Platforma-M
“Platforma-M” piyade savaş robotu, minyatür tankı anımsatan paletli bir araç olarak tasarlandı. Silah donanımıyla birlikte 800 kilo ağırlığa ulaşan robot, 10 saat boyunca 1.5 kilometre menzilde faaliyet gösterebiliyor. Komuta merkezinde oturan operatör robotu hedefe yönlendirebiliyor. “Platforma-M” savaş robotunun asıl merak edilen özelliği ise yapay zekâya sahip olduğunun ilan edilmesi. Rus tarafının iddiasına göre robot üzerindeki yapay zeka algoritmalarını kullanarak sahada dost düşman ayrımını kendisi yaparak, düşmana merkezden izin almaksızın ateş açabiliyor. Aracın üzerinde zırhlı araçlara karşı kullanılabilen dört adet roketatar ile düşman askerlerini yok etmek için 7.62 milimetre çapında mermi atan otomatik Kalaşnikof marka silahı bulunuyor. Robotun üzerindeki askeri donanım ağırlığı ise yaklaşık 300 kilogram.
Dünya gündeminde uzun zamandır bahsedilen yapay zekalı robotlar, insansız hava araçları, insansız tanklar da bu son çıkan savaşla teknolojinin ne denli önemli olduğunu gün yüzüne çıkarmış oldu. Ukrayna olumsuz hava koşullarından etkilenmesinden kaynaklı savaş stratejisi belirleyemezken Rusya’nın havadan ve karadan son teknolojiyi kullanarak işgal hareketini başlatmış olması hem askeri alanda hem de uluslararası kamuoyunda askeri başarısını göz önüne serdi.
Yazarımızın tüm yazılarını bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Hukuk ve Bilişim Dergisi 9. Sayısı’nda Yazarın “Yapay Zeka Düzenlemeleri” isimli yazısını bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Gaziatep Barosu’nda avukatlık görevini sürdürmekte olan Yasemin ARSLAN IŞIK, daha öncesinde 5 yıl edebiyat öğretmenliği yapmıştır. İdarecilik görevinde ve birçok sosyal sorumluluk projesinde yer almış olup, evli ve bir çocuk annesidir.