Unesco Tarafından Hazırlanan Eğitim Ve Araştırmada Üretken Yapay Zeka Klavuzu Yayımlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika

Unesco Tarafından Hazırlanan Eğitim Ve Araştırmada Üretken Yapay Zeka Kılavuzu Yayımlandı

Günümüzde yapay zeka araçları hızlı bir şekilde gelişirken aynı zamanda devamlı olarak güncellenerek yeni versiyonlarının piyasaya girmesi, ulusal ve uluslararası düzenlemelerin bu tarz yeniliklere uyum sağlamasını güç hale getirmektedir. Bu araçların çoğu ülke bazında aktif kullanılmasına rağmen herhangi bir düzenlemenin olmayışı başta kullanıcıların veri gizliliğini tehlikeye atmakta ve eğitim kurumlarını yapay zeka araçlarının verimli kullanımını konusunda hazırlıksız konuma getirmektedir. İnsan hakları odaklı bir yaklaşımdan bakıldığında YZ araçları, insanların sosyal, kültürel, toplumsal becerilerini ileriye götürmek içim için tasarlanmalı, insan onur ve haysiyetiyle ters düşmeden onları yok saymamalıdır. UNESCO’nun eğitim alanında Üretken Yapay Zekaya ilişkin ilk evrensel kılavuzu; yapay zeka sistemlerini kullanan ülkeleri insan merkezli bir vizyona sahip olmasının sağlanması konusunda insan kapasitesini geliştirme ve çeşitli vadelerde politik takvimler planlanması hususlarında desteklemeyi amaçlamaktadır.

Kılavuz; Üretken Yapay Zekanın(ÜYZ) toplum kullanımına sunulan etkinliğinin hitap ettiği kitlenin kapsamı, eşitliği, dil ve kültür yönlerindeki zenginliği ve bunlara ek olarak farklı görüş ile fikirleri önceleyen temel insani değerler hususunda meydana gelebilecek muhtemel risklerin bir değerlendirmesini içermektedir. Başta devletin idari organlarınca kullanılan ÜYZ araçlarının muhteviyatının düzenlemesi için veri gizliliğinin korunmasının zorunluluğu ve bu araçların kullanımında yaş sınırının netleşmesi açısından kıymetli önermeler bulunmaktadır. Üretken yapay Zeka  Kılavuzu aynı zamanda eğitim odaklı kurumların, eğitim için çeşitli ahlaki değerler ve ve pedagojik uygunluk açısından bu sistemlerini doğrulama ihtiyacının altını çizmektedir. Bu hususun bilgi, eğitim, öğretim ve değerlendirme bakımından uzun vadede meydana getireceği neticeler üzerinde düşünülmesi için uluslararası düzeyde topluma çağrıda bulunmaktadır. Belirtmekte fayda var ki kılavuz, siyasi ve politik konum sahipleri ve eğitim merkezli kurumlar için ÜYZ araçlarının kullanımında insan ağırlığını koruyarak öğrencilere, öğreticilere ve araştırmacılara gerçekten yarar sağlayabilecek şekilde nasıl tasarlanabileceği hususunda somut öneriler sunmaktadır.

ÜYZ’nin başta eğitim, araştırma ve akademi alanlarında getireceği olası değişim ve yenilikler dikkatle değerlendirilmeli ve insanı merkez alan bir bakış açısıyla yönetilmelidir. Ancak bu yolla YZ ve eğitimde genellikle kullanılan diğer teknolojilerin, herkes için kapsamlı dijital gelecekler oluştururken insan kabiliyetlerinin olası potansiyelinden alınan fayda tam anlamıyla hayata geçirilebilir.

Hukuk ve Bilişim Dergisi’nin Yeni Sayı’sını okumak için bağlantıya tıklayınız.

Yapay Zeka alanındaki tüm Blog yazılarımızı bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kaynakça

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000390842