Scam Kripto Para Projeleri ve Türleri
Giriş
Scam, teknolojik gelişmelerle birlikte dolandırıcılıkların olaylarının internet üzerinden yapılmasına verilen isimdir. Kullanıcıların scam’e karşı bilinçli olması hem kripto varlıklarının hem de internet alanındaki bilgilerinin koruma altında kalmasını sağlar. Scam internetten gerçekleştirilen hileli davranışlarla insanları dolandıran tüm hareketleri kapsar. Scam’ın birçok türü bulunurken son zamanlarda kripto varlıklara ilginin artmasıyla bu alanda da ortaya çıkmıştır. (scam kripto para projeleri)
Kripto varlıklar merkeziyetsizdir. Bu yüzden olsa gerek ki yatırımcılar ve geliştiriciler için keyif verici gelir sağlama alanıdır. Fakat her ne kadar kripto varlıklar merkeziyetsiz olsa da, üretilen coinlerin proje geliştiricileri vardır. Yaratılan bu coinin arkasında ki proje geliştiricilerini bilmek araştırmak gerekir. Ardında anonim ekip olan projelerin aldatıcı olma ihtimali yüksektir. Yaratılan coinin kripto para borsasında karşılığı olmalıdır. Ancak bu şekilde yatırımlar yapılıp transfer edilebilir.
Scam coinler gerçek geliştiricilerin dağıtımının aksine adaletli bir dağıtım ile dağıtılmaz. Geliştiriciler, reklamlar ve projelerle dikkatleri bu coinlerin üzerine çekerek piyasadaki değerinin artırılmasını sağlar. Değer kazandığındaysa ellerindeki yüklü miktarları satarak gelir elde ederler.
Bir coine yatırım yaptığınızda riskleri en aza indirgemek için projenin scam coin olmadığına güvenebilmeniz gerekir.
Scam Kripto Para Türleri
- Phishing E-postaları: Kaydınızın bulunduğu bir platformdan geliyormuş gibi gönderilen e-postalardır. Bu yönteme oltalama adı verilir. Bu e-postalar içerikleriyle mağduruna gönderilen url’ye girmesini veya şifresini değişmesini amaçlar. Mağdurun oltaya düşmesiyle birlikte bilgileri ele geçirilir.
Scam Coin Nedir? (Scam Kripto Para Nedir?)
Scam Coinler, dolandırıcılık odaklı coinlerdir. Kötü niyetli token geliştiricilerinin yatırımcıları aldatmak amacıyla ortaya çıkar. Scam coinlerin piyasadaki değeri aldatıcıdır. Geliştiriciler, coin piyasaya sürülmeden önce premined yoluyla kendilerine yüklü bir stok oluşturur. Bu yolla ön dağıtımda adaletli bir dağıtım gerçekleşmez.
Premined Nedir?
Premined, piyasaya sürülmeden yaratılan ön dağıtım coinleridir.
Scam Coin Tespitleri
- Hayal satan projeler: Kripto paralar bugün birçok yatırımcı tarafından kullanılır. Güvenilir kripto paralar, bir ödeme kolaylığı olarak sunulur. Bu özellik yatırımcıların değil, kullanıcılarına kolaylık sağlar. Önem arz eden nokta da şudur ki, kullanıcıların değil yatırımcıların dikkatini çekmek için hazırlanan bir coinin scam olma olasılığı daha yüksektir. Bunu geliştiriciler, reklamları abartarak, garantili getiri vaatleriyle yapar.
- Bulut madenciliği: Mining, madenciliğe verilen isimdir. Miningin amacı; kripto paranın varlığına süreklilik sağlamak ve o ağın ihtiyaçlarına yetmektir. Bu işlemi yapabilmek için güçlü bilgisayarlara, mekanizmalara ihtiyaç vardır. Bu yüzden proje sahiplerinin bulut madenciliği imkanını kendileri sağlamamaları gerekir. Bulut madencilik sistemine göre sizin ödediğiniz ücretler karşılığında sizin yerinize mining yapıldığı söylenir. Ponzi şeması denilen bu işlem her zaman olmasa da en yaygın scam örneklerinden birisidir.
- Yatırım paketleri: Bu paketler üyelerine belli ödemeler karşılığında sürekli kripto parayı elde edeceği kazanç sistemidir. Pakete üye olanların sayısı düştükçe kar düşüşü olacağından scam odaklı proje olma olasılığı yüksektir.
- Kaynak: Piyasadaki tüm gerçek projeler açık kaynak kodlu olarak gerçekleştirilir. Scam coinler, kapalı kaynaklar sunduğu gibi size yeterli bilgi akışını sağlamaz. Çünkü scam coinler genellikle piyasada halihazırda var olan projelerin açık kaynakları kullanılarak yaratılır. Scam coin, açık kaynaklı herhangi bir coinin kodlarını ve isimlerini değiştirerek ortaya çıktığından üretilmesi birhayli kolaydır.
- Geliştirici Ekibi: Geliştiriciler bilindik isimler olabileceği gibi anonimde olabilir. Anonim ekipler, yine her zaman olmasa da dolandırıcılık ihtimali yüksek olan projeler çıkarır. Ekibin kimlerden oluştuğunu bilmek her zaman daha güvenilir bir yöntemdir.
- Topluluklar: Yatırımcıların ve grupların dilinde çok gezmeyen coinlerin scam olma olasılığı daha yüksektir.
Gerçekleşmiş Bir Scam Proje:
OneCoin, kripto sektöründe en uzun süre devam eden Ponzi düzeni olarak bilinir. Bulgar bir dolandırıcı olan Ruja Ignatova, namı diğer Cryptoqueen (Kripto Kraliçesi) tarafından kuruldu. 2014 ve 2019 yılları arasında kripto endüstrisindeki en büyük yenilik ve “Bitcoin Katili” olarak pazarlanan OneCoin birçok yatırımcıyı cezbetti. Ancak proje, yatırımcıları 5,8 milyar $ dolandırdı.
Onecoin’in özelliği kendisine ait bir blok zinciri bulunmamasıydı. Bu nedenle yatırımcıların aldığı coinler aslında dijital bir varlık teknolojileriyle desteklenmemiştir. Uzun yıllar yatırımcıları Onecoin’e yatırım yapmamaları konusunda uyardıktan sonra ABD hükûmeti sonunda, şirketin operasyonlarını durdurdu ve liderleri hakkında suçlamalarda bulundu. Ancak Ignatova çoktan ortadan kaybolmuştu. OneCoin’in kurucu ortağı Sebastian Greenwood şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde hapiste olsa da Ignatova’nın nerede olduğu hâlâ bilinmiyor.
Kripto para hukuku alanındaki tüm yazılarımızı bağlantıdan okuyabilirsiniz.
İsmail KİŞİ’nin Rug Pull Dolandırıcılığı ve Türk Hukukundaki Yeri isimli yazısını okumak için bağlantıya tıklayınız.
Kaynakça
https://wmaraci.com/nedir/scam-coin#:~:text=Scam%20Coin%20(Aldat%C4%B1c%C4%B1%20Coin)%2C,g%C3%B6stermelik%20veya%20%C5%9Fi%C5%9Firme%20olarak%20s%C3%BCr%C3%BCl%C3%BCrler.
https://www.btcturk.com/bilgi-platformu/scam-nedir/
https://wmaraci.com/nedir/scam
Kripto Para Dünyasında Bir Projenin Dolandırıcılık Olduğu Nasıl Anlaşılır?
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ponzi_%C5%9Femas%C4%B1
https://learn.bybit.com/tr/investing/crypto-scams/
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56892014