Sosyal Ağlar ve Paylaşım Bağımlılığı
Sosyal Ağlar
Artan dijitalleşmenin en büyük etkilerinden birisi de iletişim alışkanlıkları üzerinde olmuştur. Özellikle mobil cihazların yaygınlaşması ile mobil iletişim altın çağını yaşamaya başladı. Mobil uygulamaların sağladığı avantajlar ile neredeyse normal iletişim unutulmak üzere. (sosyal ağlar)
Çevremize baktığımızda insanların konuşmaktan çok klavye ile iletişim kurduklarını görüyoruz. Kimse kimsenin fikrini sormak için sözlü iletişimi kullanmıyor. Hemen iki satır yazıveriyor. Sosyal ağ uygulamaları sayesinde kim, nerede, ne yapıyor soruları dijital ortamda hemen cevabını buluyor. İnsanlar her anlarını, her yaşadıklarını diğer insanlara göstermek için neredeyse birbirleriyle yarışıyor. Bir müddet sonra bu alışkanlıklar yeni bağımlılıklar yaratmaya başlıyor. Paylaşma bağımlılığı. Sosyal ağlardaki profillerinden belirli bir süre paylaşım yapmayınca duyulan bir rahatsızlık. Bu duygunun altında ise başkaları tarafından taktir edilme ihtiyacı yatıyor. Sosyal ağ profillerinde paylaşılan her türlü gönderideki beğenme sayısı ise paylaşımı yapan kişinin popülaritesinin ölçümü oluyor.
Bilim insanları tarafından sosyal ağlardaki paylaşım bağımlılığı incelenirken, kötü niyetli kişiler tarafından ise bu veriler toparlanarak gelecekte kullanılmak üzere istifleniyor. Hep söylendiği gibi dijital ortamdaki her hareketimiz bir dijital ayak izi oluşturuyor. Açık Kaynak İstihbarat Yazılımlarının ortak olan araştırma alanları sosyal ağ profilleri. Bu istihbarat toplayan yazılımlar önce sosyal ağlarda herkese açık profilleri inceliyorlar. Topladıkları her türlü veriyi veri analiz algoritmaları ile sınıflandırarak devasa bir veri havuzu oluşturuyorlar. Bu havuzdaki veriyi kimlere nasıl pazarlayacakları ise karşılığında alacakları ekonomik değerlere göre biçimleniyor.
Ücretsiz Teknolojiler
Teknoloji ve yazılım dünyasının her geçen gün gelişmesi sonucunda gerçek verilerin önemi daha da artmıştır. Hiç yaşamamış insanların suratlarının yapay zeka algoritmaları tarafından oluşturulduğu https://this-person-does-not-exist.com/en web sitesinin bu başarıyı yakalaması veri tabanında bulunan milyonlarca insanın resimlerinin yapay zekayı eğitilmesinde kullanılması sayesinde gerçekleşmiştir. İşte bu nedenle sosyal ağ kullanıcılarının büyük bir hevesle paylaşım yapması sosyal ağ uygulamalarının sahibi olan şirketlerin işine gelmektedir. Tüm paylaşımlar özenle değerlendirilmektedir. Her zaman düşünülmesi gereken hususlardan birisi şudur: Bu uygulama neden ücretsiz? Aslında cevabı çok basit. ÜcretSİZ. Aslında ücret sizsiniz.
Siber Güvenlik Hukuku alanındaki yazılarımızı bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Yazarın “Uluslararası Siber Güvenlik Standartları” isimli yazısını okumak için bağlantıya tıklayınız.
Bilgisayar Yüksek Mühendisi olarak uzun yıllar Siber Güvenlik ve Bilgi Güvenliği alanlarında çalışmıştır. Hukuk eğitimini Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlamıştır. Bilişim ve Hukuk gibi iki farklı disiplini birleştirerek Bilişim Hukuku alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Eskişehir Barosu nezdinde avukatlık yapmaktadır.