Tüketici Kanununda Değişiklikler
Hayatımızda gittikçe daha fazla yer edinen e-ticaret(elektronik ticaret), tüketicilerin en fazla mağdur olma ihtimalinin olduğu, eşitsiz sözleşme şartlarının olduğu ticaret şeklidir. E-ticaret ilişkilerimiz, en başta Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun(Tüketici Kanunu) ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. Bu mevzuata göre e-ticaret siteleri(hizmet sağlayıcılar), birçok bilgiyi ve birçok hukuki metni sitelerinde bulundurmak zorunda idiler.
Bulunduğumuz ayın başında (01 Nisan) ise Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da önemli değişiklikler yapıldı. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti
Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birçok değişiklik gündeme geldi.
Değişiklikler Trendyol, Hepsiburada gibi “aracı hizmet sağlayıcı” büyük e-ticaret sitelerini de kapsamakta olup, tüketicileri de yakından ilgilendirmektedir.
E-Ticaret Sitelerini İlgilendiren Değişiklikler
Değişiklikleri maddeler halinde sıralar isek şu şekilde belirtebiliriz:
- Mesafeli sözleşmelerin kapsamına, artık e-ticaret ortamı sağlayan Trendyol gibi siteler de girmiştir.
Kanun’un 48. Maddesindeki değişiklik ile, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının” ibaresi “tüketici, satıcı ve sağlayıcı ile mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcının” şeklinde değiştirilmiştir.
Yani bundan sonra kişilerin arasında elektronik ticaret yapmasını sağlayacak siteler de, satıcılar gibi sorumlu olacaktır.
Bu kapsamda her e-ticaret sitesinde olması gereken metinlerden “mesafeli sözleşme, ön bilgilendirme formu” gibi metinlerin denetiminden, hukuki uygunluğundan bu şirketler de sorumlu olacak ve ayıplı malların denetimi, süreçlerin yönetimini de bu şirketler de gerçekleştirmek zorunda olacaklardır.
- Yeni Kanun Madde 2. Fıkraya göre, Trendyol, Hepsiburada, N11 gibi siteler, tüketicilerin (alıcıların) haklarını kullanabilmelerini sağlamak için elverişli sistemi kurmak, iletişimleri, hak taleplerini doğru sağlatmak zorunda olacaktır.
- Madde 3. Fıkrasına göre ise aracı hizmet sağlayıcılar benzer şekilde, ön bilgilendirmenin eksik yapılmasından, teyidinden ve ispatından da hizmet sağlayıcılar ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaklardır.
Sonuç
Değişiklikten önce bir belirsizlik teşkil eden, aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıların sorumlulukları, 1 Nisan’daki değişiklikler ile belirlenmiş oldu.
Bazı aracı e-ticaret sitelerinin zaten bu güveni verdikleri söylenebilirse de, Kanun ile düzenlenmesinin uygulamada hak kayıplarını çok daha azaltabileceği söylenebilecektir.
Av. Ali ERŞİN’in tüm yazılarını bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Hukuk ve Bilişim Dergisi’nin Yeni Sayısını okumak için bağlantıya tıklayınız.
Yazar: Av. Ali ERŞİN / Hukuk ve Bilişim Dergisi Genel Koordinatörü
Kaynakça
Yılmaz Seda, Aksan Blog, Erişim Adresi: https://aksan.av.tr/tr/blog/detail/1182#:~:text=01.04.2022%20tarihinde%20Resmî%20Gazete,sağlayıcılara%20yeni%20yükümlülükler%20getirilmiş%20oldu. (24.04.2022)
Çıngıl, Meltem, Av., Hukuk ve Bilişim Dergisi, Erişim Adresi: https://www.hukukvebilisimdergisi.com/e-ticaret-siteleri-ve-bulunmasi-gereken-hukuki-metinler/ (Erişim Tarihi: 24.04.2022)
Günday Merve Nur, Av., Hukuk ve Bilişim, Erişim Adresi: https://hukukvebilisim.org/e-ticaret-ve-tuketici-hukuku-uygulamalari/ (Erişim Tarihi: 24.04.2022)
Ankara Barosu’na kayıtlı avukattır. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2019 yılında mezun olmuştur. Hukuk ve teknoloji alanlarında çalışmalar yürütmekte olup, Hukuk ve Bilişim Dergisi ile Blog’un genel koordinatörlük ve editörlük görevlerini yürütmektedir. Anadolu Üniversitesi S.B.E. Özel Hukuk Anabilim Dalından “Metaverse Dünyasında Fikri Hakların Korunması” konulu yüksek lisans tezi ile mezun olmuştur.