Neden Hukuk Fakültesi Seçilmelidir?

Fikri Mülkiyet Haklarının Lisanslanması hukuk fakültesi neden hukuk fakültesi seçilmelidir avukatlık hakimlik savcılık gizlilik sözleşmesi nda dikkat edilmesi gereken
Okuma Süresi: 2 Dakika

Neden Hukuk Fakültesi Seçilmelidir?

Neden hukuk fakültesi seçilmelidir sorusunun cevabını vermek için, hukuk fakülteleri hakkında birkaç bilgi vermekte fayda vardır. Çünkü mezun olunduğunda birçok meslek dalının seçilebildiği hukuk fakülteleri için bu husus oldukça elzemdir.

Hukuk Fakültesi Kaç Yıl?

Öncelikle hukuk fakültesinin kaç yıl olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Hukuk fakülteleri, son çıkan yargı paketi ile 5 yıla yükseltilmiş durumda olsa da, şu an için 4 yıl olarak öğrenim görülmektedir.

Hukuk Fakültesi Taban Puanları Nedir?(hukuk taban puanları)

Hukuk fakülteleri, eşit ağırlık dediğimiz puanlar ile tercih edilen, daha çok Türkçe ve matematik derslerine ağırlık verilmesi gerekilen bir fakültedir.

Hukuk fakültesi tabana puanı dediğimizde ilk olarak barajdan bahsetmek gerekmektedir. Şöyle ki, ÖSYM’nin son yaptığı baraj değişikliği ile en az 125 bin sıralamaya giren bir öğrenci hukuk fakültesini tercih edebilecektir.

Özel üniversitelere baktığımızda tam burslu Kıbrıs İlim Üniversitesi (KKTC)’nin 87.592 sıralama ve 326,19 puan ile aldığını görmekteyiz.

Devlet üniversitelerinde taban puan ise Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İÖ)’nün 71.923 sıralama 334,53 puan ile aldığını görmekteyiz.

Hukuk Fakültesi Bölümleri Nelerdir?

Hukuk fakültesi içerisinde, şu an için bir ihtisaslaşma mevcut değildir. Öğrenciler her dersi görmekte ve meslek hayatlarında ilgi ve becerilerine ve piyasaya göre bu alanları seçip, uzmanlaşmaktadırlar. Böyle olsa da resmi olarak bir uzmanlaşma yine yok denilebilir. Fakat dediğimiz gibi avukatlar zaman içerisinde belli alanlara yönelerek uzmanlaşabilir ve müvekkillerini ona göre seçebilmektedirler.

Bunun yanında hakim savcılar ise belli mahkeme türlerinde uzmanlaşabilmektedir. Örneğin ağır ceza hakimi, ceza dosyalarına hakim olmaktadır.

Avukat, hakim ve savcıların hangi alanlarda uzmanlaşabildiğinden bahsedilecek olursa da, ceza hukuku, medeni hukuk, aile hukuku, iş hukuku, sigorta hukuku, bilişim hukuku, tüketici hukuku ve sair alanlar sayılabilecektir.

Hukuk Fakültesi ile Seçilebilecek Meslekler Nelerdir?

Hukuk fakültesi meslek olanakları olarak, birçok meslek dalı seçilebilmekdir. Bunların başında avukatlık mesleği, hakimlik ve savcılık mesleği gelmektedir. Bunun yanında kaymakamlık, arabuluculuk, uzlaştırmacı, noterlik, icra müdürlüğü, müfettişlik ve yöneticilik gibi meslekler de olunabilmektedir.  Bunun yanında akademisyenlik ve eğitmenlik de bir seçenektir.

Neden Hukuk Fakültesi Seçilmelidir?

Hukuk fakültesi seçmek için birçok neden vardır. İlk olarak adaletin teminine destek olunabilmesi ve savunma hakkının icrası bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında mezun olunduğunda birçok meslek dalının seçilebilmesi ve daha çok iletişime ve yazıya dayalı meslek olması da tercih edilebilme nedenlerindendir.

Kariyer imkanı da olduğundan kişiler kendilerini geliştirebilecek ve mesleki tatminleri de sağlayabileceklerdir. Tabi ki her avukat, her hakim ve savcı mesleki olarak kendini tatmin ediyor anlamına gelmemektedir, zira her meslekte daha başarılı ve başarısız kişiler de mevcuttur. Kişinin çabası da burada büyük etkenlerdendir.

Neden Bilişim Hukuku Avukatı Olmak? İsimli yazımızı okumak için bağlantıya tıklayınız.

Hukuk ve Bilişim Dergi’mizin 11. Sayı’sını bağlantıdan okuyabilirsiniz.