Amerika’da Şirket Kurmak
Son günlerde eminim herkes şirket nasıl kurulur, Amerika da bulunan saygın şirketlerin izlediği rotalar nedir araştırmış ve okumuştur. Bu bağlamda Amerika özellikle sahip olduğu fırsatlar ve girişimcilere sunduğu avantajlar nedeniyle şirket kurmak isteyen herkesin hayalini kurduğu ülkelerin başında gelmektedir. Peki bu ülkede şirket kurmak nasıl bir süreci gerektiriyor, neyi nasıl yapmak gerekiyor gibi sorular kulağa ürkütücü gelse de bu yazımız süreci sadeleştirerek merak eden siz değerli okurlarımız için özel olarak hazırlandı.
Öncelikle şirket kurmaya karar vermeden önce şirketi hangi ülkede kurmak istediğiniz ve hangi alanda faaliyette bulunmak istediğiniz karar verilmesi gereken anahtar faktörlerdir. Şirketi kurmak istediğiniz ülke hatta eyalet, ödeyeceğiniz vergiden başlayarak izlenmesi gereken yol haritasını da oldukça değiştirecektir. Bu sebeple aklında girişim fikri olan ve girişimini Amerikada hayata geçirmek isteyen kişiler için tüm basamakları en basit haliyle sizler için toparladık.
ABD‘ de şirket kurmak için Yol Haritası: Birinci basamak
Gelelim hazırlamanız gereken yol haritasına… Öncelikle hayalini kurduğunuz şirket için ABD örneğinden hareket ettiğimizde ABD yasal düzenlemelerine göre var olan şirket türlerinden birini seçmekle işe başlamanız gerekmektedir. Bu türler temel olarak dört ana grupta toplanmıştır; şahıs işetmeleri, ortaklıklar, limited ve anonim şirket şeklinde. Anlaşılabilir olması için şirket türlerini Türkçe karşılıklarıyla belirtmiş olsak da tam karşılıkları sırasıyla şöyledir: “Sole Proprietorship, General Partnership, Limited Liability Company, Business Corporations”. Her bir şirket türü farklı meşru amaçlar için birbirinden farklı uygunluğa ve özelliğe sahip olan şirket türleridir. Aynı Türk Hukukunda şahıs ve sermaye şirketi ayrımında olduğu gibi. Bu şirketlerin özellikleri ayrı bir makale konusu olmakla birlikte burada temel yol haritası belirtilecektir.
Hangi Eyalet: Kaliforniya mı yoksa başka bir seçenek mi?
Kurmak istediğiniz şirket türüne karar verdikten sonra ise hangi eyalette faaliyette bulunmak istediğiniz ikinci adım olacaktır. Herkesin bildiği üzere Amerika eyaletlere bölünmüş ve her bir eyaletin kendine özgü kuralları ve hukuki düzenlemeleri mevcuttur. Seçilecek eyalet vergi düzenlemelerinden, ticaret kurallara dair geniş bir yelpazede farklı uygulamaları beraberinde getirmektedir. Örnek olarak günümüzde birçok teknoloji girişimi Kaliforniya Silikon Vadisin’de bulunmaktadır. Bunun sebebi vergi avantajları ve silikon vadisinde çekirdekten yetişen girişimlerin gösterdiği başarı ve ekosistemin buna yatkın olmasıdır.
Evraklar ve Yasal Prosedürler
Şirketinizin ABD’ de hangi eyalette kurulacağını belirledikten sonra bu süreçte danışmanlık almanız işleri kolaylaştırabilecektir. Lakin bunda sonra ki süreçte evraklarla ilgili prosedürler sizleri bekliyor olacak. 1-5 işgünü içerisinde şirketinizin ilgili eyalette kayıt ettirilmesi gerekmekte ve ardından işveren de olacağınız dikkate alındığında yasal uygulamalar neticesinde işveren kimlik numarası edinmeniz gerekmektedir. Bu numaranın alınması sosyal güvenlik numaranızın olup olmadığına göre 1-30 gün sürebilmektedir.
İmza ve Banka Hesabı
Elbette ki bu sayılan adımlar şirketinizin ürün ve hizmet sağlaması ve karşılığında ödeme alması için yeterli değildir. Tüm dökümanların hazırlanması ve imza sürecinin tamamlanarak banka hesabınızın (dijital hesap ya da ABD’ de bulunan bir banka olabilir) açılmış olması gerekmektedir. Vergisel yükümlülüklerinizin ve hukuksal sorumluluklarınızın tamamlanması için banka hesabı özel önem arz etmektedir.
Sonuç
Tüm bu işlemlerin tamamlanmasıyla 1 ile 5 gün içerisinde eyalet lisansınızı almaya hazırsınız demektir, Tebrikler. Ancak daha önce yukarıda detaylıca açıkladığımız düzenlemeler ve şirketinizin kurulum süresi eyaletlere göre değişiklik gösterebilmektedir, ancak bu işlemlerin tamamlanmasıyla beraber Amerika’ da şirket kurabilir ve işlemlerinizi Amerika’ da gerçekleştirebilirsiniz.
Hukuk ve Bilişim Dergisi’nin Yeni Sayı’sını okumak için bağlantıya tıklayınız.
Av. Batuhan UÇMAK’ın “Dijital Dünyanın Getirdikleri: Düğünde Takılan Kripto Paralar” isimli yazısını bağlantıdan okuyabilirsiniz.