Miramax v. Tarantino: Bir NFT Davası

Okuma Süresi: 2 Dakika

Miramax v. Tarantino: Bir NFT Davası

Davanın Başlangıcı

Geçtiğimiz sene 2 Kasım tarihinde Quentin Tarantino, 1994 yapımı filmi Pulp Fiction’ın günümüze kadar hiç görülmemiş ve paylaşılmamış olan yedi sahnesini NFT (non-funglible token) olarak paylaşacağını duyurmuştu. Günümüzde “dijital sanat” olarak adlandırılan NFT’ler birbirinden farklı nesneyi, fotoğrafı, gifi temsil edecek şekilde hazırlanabilmektedir. Tarantino’nun yapmış olduğu bu açıklamadan birkaç gün sonra Pulp Fiction’ın haklarını elinde tutan Miramax, Tarantino’nun bu planı için kendilerine herhangi bir bildirimde bulunmadığını bu nedenle de telif hakkı ihlali yaptıklarını iddia ettiler ve ardından Tarantino’ya 4 Kasım’da ihtarname göndererek bahse konu olan NFT’lerin satışının durdurulmasını istediler. Miramax gerekçe olan kendilerinin de aynı film için NFT çıkarmaya hazırlandıklarını Tarantino’nun bu hamlesinin ise planlarını kötü yönde etkileyeceklerini söylediler. Miramax avukatlarından Bart Williams konu ile alakalı olarak; “Yapılan hamle, Miramax’in stratejik ve kapsamlı bir yaklaşımla Pulp Fiction’ın en üst düzeye çıkarmak istediği NFT haklarını değersizleştiriyor.” açıklamasında bulunmuştu Independent gazatesinin yapmış olduğu habere göre; Tarantino tarafından gelen cevap, senaryoyu yayınlama hakkının yönetmende olduğu ve buna bağlı olarak da NFT’leri satmak için piyasaya sürebilecekleri olmuştu. Bu açıklamanın artından Tarantino hazırlamış olduğu NFT koleksiyonundan bir parçayı Ocak ayı içerisinde 1 milyon doların üzerinde bir değerle satmıştı. (nft davası: miramax v tarantino)

Hukuk Mücadelesi Sona Erdi

2021 yılının Kasım ayında başlayan ve devam eden hukuk mücadelesi Eylül 2022 tarihinde sonuçlanmıştır. Tarantino ve Miramax aylar süren davalarının sonucunda bir araya gelip anlaşmaya vararak gelecekte birlikte NFT projeleri tasarlayacaklarını bildirdiler. Tarafların avukatları; “Taraflar bu konuyu geride bırakma konusunda anlaştılar ve olası NFT’ler de dahil olmak üzere gelecekteki projelerde birbirleriyle işbirliği yapmayı bekliyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu. Anlaşmanın içeriği ile ilgili olarak da herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmadı.

Filmlerle Alakalı İlk NFT Satışı Değildi

Daha önce de Warner Bros. ve diğer stüdyolar, The Matrix Resurrections gibi ünlü ve benzer diğer filmlerle ilgili NFT’ler satmışlardı. Miramax v. Tarantino davası devam etseydi, satış haklarının NFT’lerden açıkça bahsetmeyen mevcut ticari marka ve telif hakkı sözleşmeleri tarafından garanti edilip edilmediğini çözebilirdi. Dava devam edip sonuçlansaydı gelecekte ortaya çıkabilecek diğer NFT davaları için de bir emsal teşkil edebilecekti. Ancak yapılan açıklamaya göre Miramax ve Tarantino bir araya uzlaşmaya vardılar. Dava ile ilgili ilgi çeken bir diğer husus ise yapılan belirlemelere göre Tarantino’nun hazırlamış olduğu NFT koleksiyonunun SCRT ağı üzerinde yer almasıydı. SCRT ağı sadece NFT sahiplerinin görebileceği medya unsurlarını içermekteydi. Bu gizli NFT’ler sayesinde film yapımcısının daha önce hiç görülmemiş Pulp Fiction içeriklerini de koruyacaktı. Dava sürerken merak edilen bir konu da bu ağdı, zira Miramax bu ağ üzerinden paylaşılacak olan NFT’lerin içeriği gizli olacağı için içerik ile ilgili herhangi bir bilgi sahibi olamayacaktı.

NFT Temalı Hukuk ve Bilişim Dergisi’nin 10. Sayı’sını bağlantıdan okuyabilirsiniz.

NFT’lerin Telif Hakları Açısından Değerlendirilmesi konulu yazımızı bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Kaynakça

https://tarantinonfts.com/

https://www.theverge.com/2022/9/9/23344441/quentin-tarantino-pulp-fiction-nft-miramax-lawsuit-settled#:~:text=Filmmaker%20Quentin%20Tarantino%20and%20studio,statement%2C%20as%20reported%20by%20Deadline

https://www.teknolojioku.com/kripto-para/quentin-tarantino-miramax-ile-nft-davasini-cozdu-631e1c5f53f2936a5f72b1fa

https://www.indyturk.com/node/436726/k%C3%BClt%C3%BCr/miramaxten-tarantinoya-nft-davas%C4%B1

https://www.coindeskturkiye.com/politika/miramaxin-quentin-tarantinoya-actigi-nft-davasi-uzlasmaya-gitti-1902

Yazar: Edanur YILMAZ